To PH σε μια κετογονική
Πιστεύω ότι η κετογονική είναι η βέλτιστη διατροφή. Όμως θέλει λίγο προσοχή γιατί δεν έχουμε άκομα πολλές έρευνες που αναλύουν τη διατροφή σε βάθος χρόνου. Για αυτό και πρέπει να μπαίνουμε στις λεπτομέρειες και να βρούμε την ιδανική ισορροπία. Και ευτυχώς που το ketOntrack την έχει βρει!
Τα βασικά
- Όταν μιλάμε για το PH σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για το PH στο αίμα αλλά στα ούρα. Και αυτό γιατί το PH στο αίμα δεν μεταβάλεται σχεδόν καθόλου. Είναι πάντα μεταξύ 7.35 και 7.45.
- Αντίθετα το PH στο στομάχι μας είναι κοντά στο 1 (σούπερ όξινο) ώστε να μπορεί να διασπάσει ότι τρώμε.
- Το PH στα ούρα είναι ένας πού καλός δείκτης της ισορροπίας στη διατροφή μας, σε σχέση με τους ηλεκτρολύτες που έχουμε, αλλά και για την υγεία των νεφρών μας.
Το PH στη διατροφή μας
Γιατί είναι σημαντικό να έχουμε σωστά επίπεδα PH:
- Το pH στο αίμα μας δεν αλλάζει αλλά αυτό που αλλάζει είναι το pH των ούρων μας και μαζί με αυτό αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο κρατάμε μέταλλα όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο. H σημασία της ύπαρξης πηγής ασβεστίου στη διατροφή μας είναι σημαντική ανεξάρτητα από που το λαμβάνουμε. Η έννοια του pH των ούρων συνδέεται με τη βασική ιδέα ότι όταν έχουμε μια διατροφική πηγή ασβεστίου, το ανθρακικό στην πραγματικότητα βοηθά στη ρύθμιση του οξέος και το ασβέστιο βοηθά στη διόρθωση των αυξημένων νεφρικών απωλειών.
- Υπάρχουν ενδείξεις ότι μια πιο όξινη διατροφή είναι επιζήμια για την υγεία των οστών. Αυτό εξισορροπείται από τα ανθρακικά που υπάρχουν ως αλκαλικά άλατα στα φρούτα και τα λαχανικά και τις σούπες με κόκκαλα τα οποία παρέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες Mg και K στη διατροφή.

- Πρωτεΐνη. Όταν τρώμε μια πρωτεϊνική δίαιτα υψηλότερη σε ζωικές τροφές υπάρχει μεγαλύτερο φορτίο οξέος στα νεφρά που πρέπει να καθαριστεί.
- Επεξεργασμένες τροφές. Όταν τρώμε υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα ή τρόφιμα με τοξίνες.
- Γλουτένη. Να τονίσουμε φυσικά εδώ ότι οι περισσότεροι υδατάνθρακες είναι πιο όξινοι από το κρέας αλλά η κατανάλωση γλουτένης είναι όξινη.
- Νηστεία. Οι κετόνες είναι όξινες.
- Έλλειψη σε ηλεκτρολύτες. Η εξάντληση των ηλεκτρολυτών ενδέχεται να επηρεάσουν την κυτταρική και γενική υγεία σας. Μερικά παραδείγματα είναι το χαμηλό κάλιο, τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου και καλίου που μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο. Το μαγνήσιο είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα στα οποία οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συχνά ήδη έλλειψη. Η ανεπάρκεια μαγνησίου έχει συσχετιστεί με πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως οστεοπόρωση, υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις, μεταβολικό σύνδρομο.
- Αφυδάτωση
- Φάρμακα
- Νεφρικά προβλήματα. Το όξινο pH είναι παράγοντας κινδύνου για πέτρες ουρικού οξέος, πέτρες ασβεστίου.
- Θέματα διαχείρισης ζαχάρου.
Σύνοψη
- Καλό είναι να ξέρουμε το pH των ούρων μας, που είναι μια αντανάκλαση της ισορροπίας στη διατροφή μας, το οποίο είναι άμεσα μετρήσιμο. Θέλουμε να είναι γύρω στο 6.5.
- Η κατανάλωση υψηλής πρωτεΐνης μπορεί σίγουρα να αλλάξει το pH των ούρων και να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια ασβεστίου εάν δεν καταναλώνουμε μια πηγή ασβεστίου.
Πώς χειρίζεται την ισορροπία το σώμα
Η ισορροπία στο σώμα διατηρείται εντός αυστηρών ορίων με τρεις μηχανισμούς.
- Μέσω του αίματος
- Μέσω της αναπνοής με απέκκριση CO2 από τους πνεύμονες
- Μέσω των νεφρών με απέκκριση του H+
Καθώς οι νεφροί είναι η κύρια οδός απέκκρισης των διατροφικών ιόντων Η+, το φορτίο οξέος-βάσης της δίαιτας αντανακλάται στο pH των ούρων και στην καθαρή απέκκριση οξέος, υπό την προϋπόθεση ότι τα νεφρά λειτουργούν σωστά.
Τι να τρώμε

- Μεταλλικό νερό. Μπορεί κανείς να βρίσκεται στο βέλτιστο επίπεδο πίνοντας απλώς ένα μεταλλικό νερό με υψηλό ασβέστιο και μαγνήσιο. Στοχεύεστε σε 1 λίτρο την ημέρα.
- Σούπα με κόκκαλα. Μια σούπα με κόκκαλα πρέπει να είναι οπωσδήποτε στο μενού μια φορά την εβδομάδα αφού περιέχει όλο το ασβέστιο που θέλουμε.
- Μικρά ψάρια. Σαρδέλες ή αθερίνες είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου.
- Γαλακτομικά. Μικρές ποσότητες από σκληρό τυρί.
- Λαχανικά. Σε μια κετογονική μπορούμε να τρώμε όσες ποσότητες θέλουμε από λαχανικά.
- Φρούτα. Φρούτα όπως μούρα είναι μια καλή επιλογή σε μια κετογονική.
Περισσότερο διάβασμα
- Urine pH is an indicator of dietary acid-base load, fruit and vegetables and meat intakes: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-Norfolk population study – PubMed (nih.gov)
- Acidic or Alkaline? What Your pH Says About You – Keto Supplements
- How to measure your urine PH with Dr Anna Cabeca | Keto Supplements
- Quality of diet and potential renal acid load as risk factors for reduced bone density in elderly women – PMC (nih.gov)
- doi:10.1016/S0002-8223(95)00219-7 (bengreenfieldlife.com)
- Dietary acid reduction with fruits and vegetables or bicarbonate attenuates kidney injury in patients with a moderately reduced glomerular filtration rate due to hypertensive nephropathy – PubMed (nih.gov)
- Understanding cronometer.com ratios – alkaline diet (PRAL)
- Estimation of the renal net acid excretion by adults consuming diets containing variable amounts of protein – PubMed (nih.gov)
- (PDF) Effect of a supplement rich in alkaline minerals on acid-base balance in humans (researchgate.net)
- High Meat Diet, Acid-Base Status and Calcium Retention | The Journal of Nutrition | Oxford Academic (oup.com)
- (63) The Mineral Fix Q&A with Dr James Dinicolantonio – YouTube (Bicorbonate)