Φλεγμονές

image_print

Στο ketOntrack o τρίτος πυλώνας της διατροφικής γείας μας είναι η μείωση των φλεγμονών. Των φλεγμονών που είναι χρόνιοι, προκαλούν πόνους και ενοχλήσεις χωρίς να έχουμε τραυμαστιστεί.

Τα βασικά

Οι φλεγμονές είναι απαραίτητες και βασικές για αντιδράσεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος σαν αντίδραση σε ένα τραυματισμό. Όταν έχουμε πυρετό για παράδειγμα αυτό είναι αποτέλεσμα του σώματος μας να έχει κινητοποιήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς για αντιμετωπίσει κάποια ίωση. Είναι κάτι που θέλουμε και δεν πρέπει να το καταπιέζουμε πέρνοντας αντι-φλεγμονώδη χάπια!

Το ανοσοποιητικό σύστημα  έχει εξελίξει δυο στρατηγικές επιβίωσης για να διευκολύνει την ανάρρωση. Το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα και το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα. Το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται όταν αντιμετωπίζουμε παθογόνα και προκαλεί  οξεία φλεγμονώδη απόκριση που συνοδεύεται από συστηματική αγγειοδιαστολή, αγγειακή διαρροή και μετανάστευση λευκοκυττάρων. Αν και αυτό θεωρείται πλεονεκτικό για τον οργανισμό, μπορεί, εάν δεν ελεγχθεί, να οδηγήσει επίσης σε φλεγμονή και ασθένεια. 

Τα τρια βασικά σημάδια της οξείας φλεγμονής είναι η θερμότητα, το πρήξημο και ο πόνος. Όλα αυτά είναι φυσιολογικές αντιδράσεις του σώματος.

Που είναι το πρόβλημα;

Με το ενεργοποιήθει ανοσοποιητικό μας, η φλεγμονή ξεκινά από τα ανοσοκύτταρα μας, επιτρέποντας την έκκριση διαφόρων κυτοκινών και χημειοκινών προκειμένου να στρατολογηθούν κύτταρα του ανοσοποιητικού στο σημείο της φλεγμονής. 

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα υπερβεί την ικανότητά του ή η αμυντική του λειτουργία περιοριστεί. Τότε εμπλέκεται το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιώντας τα Τ και Β κύτταρα για την κάθαρση του παθογόνου. Φανταστείτε σαν τους καλύτερους μαχητές που έχουμε. Εάν αυτοί οι μαχητές μείνουν παρατεταμένα στην μάχη τότε  εξελίσσεται μια κατάσταση χρόνιας φλεγμονής που σχετίζεται με πολλές ασθένειες όπως η καρδιά και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. 

Η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται επίσης με  αυτοάνοσα νοσήματα, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, αθηροσκλήρωση και νευροεκφυλιστικές και μεταβολικές ορμονικές διαταραχές.

 

Φανταστείτε

Φανταστείτε τις φλεγμονές σαν μικρές φωτιές σε ένα δάσος. Αν έχουμε συνεχώς φωτίες θα έχουμε συνεχώς την πυροσβεστική να τρέχει να αντιμετωπίσει τα έκτατα γεγονότα. Σε βάθος χρόνου οι πυροσβέστες θα εξαντηληθούν και θα αφήσουν το δάσος να καεί.

Δεν θέλουμε να καταπιέζουμε το ανοσσοποιητικό μας με αντι-φλεγμονώδη χάπια αλλά παράλληλα θέλουμε ότι φλεγμονές δημιουργούνται να επιδιωρθώνονται άμεσα.

Φλεγμονές και διατροφή

Η διατροφή μπορεί να μας επιρρεάσει θετικά αλλά και πάρα πολύ συχνά αρνητικά. 

Ξέρουμε ήδη πόσο κακό μας κάνουν το επεργασμένα φαγητά, η ζάχαρη και επεξεργασμένα λάδια. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται φλεγμονές στο σώμα μας. Σε πολλές περιπτώσεις ίσως αυτές τις φλεγμονές τις καταλαβαίνουμε μόνο ως έλλειψη ενέργειας γιατί έχουν ως αποτέλεσμα να μην λειτουγούν σωστά τα κύτταρα μας. Άλλες φορές αυτές οι φλεγμονές έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουμε θρομβώσεις και θέματα με την καρδιά.

Υπάρχει όμως και κατηγορίες φαγητών που ίσως θεωρούνται υγιεινές αλλά να μην μπορούμε να τις χωνέψουμε και να δημιουργούν θέμα στο έντερο μας όπως αέρια, φουσκώματα και άλλα. Αυτό του είδους οι τροφές τις θεωρώ προσωπικά ύπουλες για ακριβώς τον λόγο ότι θεωρούνται υγιεινές και πολλοί τις καταναλώνουν καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες.

Μπορείς να διαβάσεις την εμπειρία που είχα με τα αγριόχορτα, που μου αρέσουν τόσο πολυ, για να καταλάβείς. 

Δεν θεωρώ λοιπόν φυσιολογικό να έχουμε

  • Αέρια
  • Φουσκώματα
  • Διάρροια ή δισκοιλιώτητα
  • Ρεψήματα

Αν αυτά τα συμπώματα τα έχουμε συνεχώς τότε μιλάμε για μια χρόνια φλεγμονή που πρέπει να αντιμετωπιστεί, και για αυτό υπάρχουν τόσοι πολλοί που κάνουν δίαιτες που αποκλείουν μεγάλες ομάδες τροφών με σκοπό να λύσουν θέματα φλεγμονών.

Φλεγμονές και βάρος

Αν και αυτό ίσως είναι προφανές, το παραπανήσιο βάρος έχει συνδεθεί με αυξημένες φλεγμονές.

Πως μπορούμε να μετρήσουμε τις φλεγμονές

Υπάρχουν κυρίως 5 αιμοτολογικές εξετάσεις που μπορούμε να κάνουμε για να δούμε τα επίπεδα φλεγμονών. 

  1. hs-CRP – Υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσα πρωτεΐνη. Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) είναι μια πρωτεΐνη που αυξάνεται όταν υπάρχει φλεγμονή και μόλυνση στο σώμα. Παρασκευάζεται στο συκώτι ως απόκριση σε φλεγμονώδη μόρια που ονομάζονται κυτοκίνες. Η CRP δεσμεύεται σε κατεστραμμένο ιστό ή μικρόβια και τα επισημαίνει έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να τα απομακρύνει.  Η υψηλής ευαισθησίας CRP (hs-CRP) είναι μια δοκιμή που μπορεί να μετρήσει επίπεδα CRP κάτω από < 10 mg/L, κάτι που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μια κανονική δοκιμή CRP. Αυτό το καθιστά μια εξαιρετική εξέταση για να προσδιορίσετε εάν έχετε συστηματική, χαμηλής ποιότητας φλεγμονή
  2. IL-6. Οι κυτοκίνες είναι μικρές πρωτεΐνες που βοηθούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να «μιλούν» μεταξύ τους. Βοηθούν το σώμα να συντονίσει μια ανοσολογική απόκριση σε λοιμώξεις και τραύματα. Η ιντερλευκίνη-6 (IL-6) είναι μια κυτοκίνη που έχει τόσο προ- και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι σημαντικό για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και οι ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις. Η IL-6 διεγείρει επίσης τη διάσπαση των οστών και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από την άσκηση. Η IL-6 παίζει βασικό ρόλο στη μετάβαση από την οξεία στη χρόνια φλεγμονή. Προκαλεί επίσης την απελευθέρωση της CRP από τα ηπατικά κύτταρα, προάγοντας τον κύκλο της φλεγμονής. 
  3. Φερριτίνη. Η φερριτίνη είναι μια πρωτεΐνη που αποθηκεύει σίδηρο. Είναι σημαντικό για τη διατήρηση των σωστών επιπέδων σιδήρου και τη διασφάλιση ότι ο σίδηρος είναι διαθέσιμος για χρήση από τον οργανισμό. Η φερριτίνη είναι ένα μέτρο του πόσο σίδηρο υπάρχει στο σώμα και ελέγχεται συχνά για να διαπιστωθεί εάν κάποιος έχει έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και επίσης βοηθά στην παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο, όταν υπάρχει μόλυνση, τα επίπεδα φερριτίνης συχνά αυξάνονται για να αποτρέψουν παθογόνα όπως βακτήρια, ιούς, μύκητες κ.λπ. από τη χρήση σιδήρου. Όταν τα κύτταρα καταστραφούν, η φερριτίνη μπορεί να διαρρεύσει στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων. Τα επίπεδα φερριτίνης συσχετίζονται επίσης στενά με τη CRP και είναι αυξημένα σε πολλές χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες συμπεριλαμβανομένης της μη αλκοολικής ηπατικής νόσου (NAFLD), της παχυσαρκίας και πολλών τύπων καρκίνου.
  4. Ινωδογόνο (Fibrinogen). Το ινωδογόνο είναι μια πρωτεΐνη στο αίμα που ενεργοποιείται από το ένζυμο θρομβίνη για να βοηθήσει στο σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Είναι σημαντικό για την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων και την επούλωση κατεστραμμένου ιστού. Όπως η CRP, το ινωδογόνο είναι μια πρωτεΐνη που αυξάνεται ως απόκριση στη φλεγμονή (αντιδρών οξείας φάσης). Το ινωδογόνο και τα παραπροϊόντα του είναι επίσης ικανά να ενεργοποιήσουν πολλά διαφορετικά κύτταρα του ανοσοποιητικού. Το ινωδογόνο αυξάνεται κατά τη διάρκεια χρόνιων λοιμώξεων όπως η ασθένεια των ούλων και παίζει βασικό ρόλο σε πολλές φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα και πολλοί τύποι καρκίνου.  Mια εξέταση ινωδογόνου για να βοηθήσει στη διάγνωση ή τον αποκλεισμό προβλημάτων αιμορραγίας ή πήξης του αίματος. 
  5. TNF-a (Παράγοντας Άλφα Νέκρωσης Όγκων). Ο TNF-α είναι μια προφλεγμονώδης κυτοκίνη, που σημαίνει ότι διεγείρει την ανοσολογική απόκριση. Ο TNF-α είναι ένας από τους πρώτους ανταποκρινόμενους στην ανοσολογική απόκριση και απελευθερώνεται γρήγορα μετά από μόλυνση, τραύμα ή έκθεση σε βακτηριακές τοξίνες (λιποπολυσακχαρίτες ή LPS). Κατά τη διαδικασία καταστροφής μικροβίων, ο TNF-α μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη σε κοντινά κύτταρα. Τα επίπεδα του TNF-α είναι συνήθως αυξημένα και παίζουν βασικό ρόλο σε πολλές φλεγμονώδεις διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Συνοπτικά

  • Οι φλεγμονές είναι ένα μεγάλο θέμα και πρέπει στα πλαίσια τις διατροφής να μειώσουμε όσο μπορούμε να τρώμε φαγητά που τις προκαλούν.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *