|

Τα οφέλη της κετογονικής

image_print

Τα οφέλη της κετογονικής

Η κέτοση είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα σας μετατρέπει το αποθηκευμένο λίπος σε κετόνια. Όπως έχουμε δει σε άλλα άρθρα, η κέτοση είναι μέρος της φυσιολογίας μας και είναι πραγματικά ο αρχαιότερος τρόπος διατροφής στο κόσμο. Αλλά γιατί είναι καλό να είμαστε σε κέτοση πέρα από το γεγονός πως είναι ο πιο εύκολος και ενδεδειγμένος τρόπος να χάσουμε κιλά; Ποιά είναι τα άλλα οφέλη της κετογονικής;

 

Το καύσιμο του εγκεφάλου μας

Πρώτα από όλα οι κετόνες είναι ένα καταπληκτικό καύσιμο του εγκεφάλου. Ο λόγος που η κέτοση είναι τόσο ωφέλιμη για τους ανθρώπους είναι γιατί εξυπηρετεί αυτούς τους τεράστιους ανθρώπινους εγκεφάλους που έχουν απίστευτες ενεργειακές απαιτήσεις.

Όταν υπάρχει διαθέσιμη γλυκόζη, ο εγκέφαλος θα τη χρησιμοποιήσει, αλλά η γλυκόζη δεν ήταν πάντα διαθέσιμη, ειδικά στη εξέλιξη μας ως ανθρώπινο είδος.  Έτσι, σε περιόδους στέρησης υδατανθράκων, που ήταν αρκετά συχνές στο παρελθόν, όταν τα Σούπερ-Μάρκετ δεν ήταν διαθέσιμα, με τι τροφοδοτούσαμε τον εγκέφαλό μας;

Το σώμα μπορεί να δημιουργήσει γλυκόζη, εάν χρειάζεται, από τη πρωτεΐνη μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκονεογένεση. Αν το κάναμε αυτό όμως θα σπαταλούσαμε όλο τον μυϊκό μας ιστό σε λίγες εβδομάδες και δεν θα μπορούσαε να επιβιώσουμε. Και γι’αυτό το ανθρώπινο σώμα εξελίχτηκε ώστε είναι πολύ καλό στο μεταβολισμό και τη καύση λίπους. Αυτή είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική διαδικασία, αφού μπορούμε να βασιζόμαστε στο λίπος μας για ενέργεια και δεν χρειάζεται να διασπάσουμε τον μυϊκό ιστό.

Η μείωση της ικανότητας του εγκεφάλου να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως καύσιμο όσο μεγαλώνουμε είναι ένα από τα πρώτα βήματα και χαρακτηριστικά στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Και η παροχή κετονικών σωμάτων ως εναλλακτικού καυσίμου στον εγκέφαλο θα βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. 

Για αυτό το λόγο ένας κετογονικός τρόπος ζωής είναι τόσο ισχυρός αφού μπορεί να μας προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ επειδή συνδέεται πολύ στενά με την τροφοδοσία του εγκεφάλου με κετόνες.

Έχει αποδειχθεί ότι όταν το σώμα μας προσαρμόζεται στην κετογονική και όταν παράγονται κετόνες περίπου 1 mmol, όλες οι πτυχές της ποιότητας ζωής, οι καθημερινές λειτουργίες και η πνευματική μας λειτουργία βελτιώνονται σημαντικά. 

Οι κετόνες είναι ένα αποτελεσματικό καύσιμο που μπορεί να τροφοδοτεί για μια ζωή τον εγκέφαλο. Ενώ ο μεταβολισμός της γλυκόζης επιβραδύνεται καθώς γερνάμε, ο μεταβολισμός των κετονών παραμένει ισχυρός!

Παράλληλα, οι κετόνες αλλάζουν επίσης τον τρόπο έκφρασης του DNA και τον τρόπο με τον οποίο οι εγκεφαλικοί νευρώνες επικοινωνούν και αναδιαμορφώνουν τον μεταβολισμό!

 

Σύνοψη

 • Η κετογονική διατροφή δεν είναι δίαιτα απώλειας βάρους, αλλά μια διατροφή ευεργετική για τον εγκέφαλο μας. 
 • Αυτό αποτελεί ένα από τα οφέλη που νιώθουν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν αλλάζουν σε έναν κετογονικό τρόπο ζωής. Ο εγκέφαλός τους φωτίζεται!

Τα μιτοχόνδρια και το ανοσοποιητικό

Τα μιτοχόνδρια είναι οι γεννήτριες ενέργειας σε κάθε κύτταρο μας και μας είναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε πολλά και να λειτουργούν σωστά αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση νιώθουμε κουρασμένοι, ίσως άρρωστοι και όχι μόνο. Υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, λόγω της αύξησης της έκκρισης ινσουλίνης, μειώνει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και οδηγεί σε μια μεταβολική κατάσταση που ευνοεί την αύξηση και όχι στο καύση του λίπους. Αντιθέτως, μέσω της κετογονικής, ο οξειδωτικός μεταβολισμός των μιτοχονδρίων βελτιώνεται και οδηγεί σε δημιουργία καινούργιων μιτοχονδρίων, μια διαδικασία που γίνεται κάθε μέρα όταν είμαστε υγιείς!

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για να ακολουθούμε την κετογονική είναι για να μην αρρωσταίνουμε! Γνωρίζουμε ότι ελλείψει υδατανθράκων στη διατροφή μας, και όταν έχουμε πυροδοτήσει την παραγωγή κετονών, υπάρχει μείωση των φλεγμονών στο σώμα μας και άλλων συναφών παθήσεων. Είναι πλέον επίσης αποδεδειγμένο ότι οι κετόνες έχουν σημαντική επίδραση στα ανθρώπινα Τ-κύτταρα και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. 

 Τα Τ-κύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που είναι σαν μια μονάδα ειδικών δυνάμεων που καταπολεμά ιούς που μπορεί να επιτίθεται στο σώμα μας. Τα Τ-κύτταρα είναι οι ειδικές δυνάμεις του σώματος όταν πρόκειται για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Είναι υπεύθυνα για το κυνήγι και τη θανάτωση ιών και βακτηρίων. Με την κετογονική :

 
 • Η χωρητικότητα των Τ-κυττάρων θα ενισχυθεί σημαντικά.
 • Ο σχηματισμός μνήμης Τ-κυττάρων θα αυξηθεί.
 • Γενικά η λειτουργία του ανοσοποιητικού είναι πολύ καλύτερη.

Σύνοψη

 • Η κετογονική διατροφή βοηθάει στο ανοσοποιητικό μας και παράλληλα στην δημιουργία καινούργιων μιτοχονδρίων.
 

Υπάρχουν και άλλα οφέλη

Εάν εξακολουθείτε να μην έχετε πειστεί ότι το να βρίσκεστε σε κέτοση (τις περισσότερες φορές) είναι καλό, επιτρέψτε μου να συνεχίσω! 

Η εφαρμογή ενός σωστού και υγιεινού κετογονικού τρόπου ζωής σημαίνει ότι τρώτε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοχεία, λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να λειτουργήσετε βέλτιστα, ενώ ταυτόχρονα δεν τρώτε υπερβολικά. 

 • Η κετογονική μειώνει την κυτταρική βλάβη από εξωτερικούς εισβολείς βοηθώντας στη διατήρηση μιας υγιούς φλεγμονώδους κατάστασης.
 • Έχουμε συζητήσει πολλές φορές ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η κακή ευαισθησία στην ινσουλίνη θα αυξήσουν επίσης τον κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας. Μια δίαιτα κέτο μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, υποστηρίζοντας έτσι και το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Μειώνουμε το ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων με μείωση της HbA1c, των Τριγλυκεριδίων.
 • Μειώνουμε το ρίσκο της νόσου Πάρκισον
 • Η αυτοφαγία είναι ένας άλλος παράγοντας. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε την αυτοφαγία ως το σύστημα κυτταρικού καθαρισμού του σώματος, που αποβάλλει τα απόβλητα και τις τοξίνες που το σώμα δεν χρειάζεται πλέον. Εάν τα απόβλητα και οι τοξίνες συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου, η λειτουργία των κυττάρων υποβαθμίζεται και μειώνεται, οδηγώντας δυνητικά σε αύξηση βάρους, μειωμένη ενέργεια, αυξημένη φλεγμονή και άλλες προκλήσεις για την υγεία. Η κετογονική διατροφή ενεργοποιεί μερικές κοινές διαδικασίες στο σώμα που κάνει η νηστεία.

Σύνοψη

 • Η κετογονική είναι μια αντι-φλεγμονώδης διατροφή που έχει οφέλη σε όλους τους τομείς της υγείας μας.

Συνοπτικά

 • Όταν προσαρμοστούμε στη καύση του λίπους, κάτι που παίρνει χρόνο, το να παραμείνουμε σε κέτοση έχει πολλά οφέλη για την υγεία αλλά και την καθημερινότητα μας.
 • Όταν είμαστε μεταβολικά ευέλικτοι και έχουμε σαν βάση την κετογονική (και την διαλειμματική νηστεία) μπορούμε να αλλάξουμε εντελώς το πως νιώθουμε και λειτουργούμε σαν άνθρωποι!

Similar Posts