Τι είναι η διαλειμματική νηστεία

image_print

Τι είναι η διαλειμματική νηστεία

Πολλοί άνθρωποι κάνουν διαλειμματική νηστεία στη ζωή τους χωρίς καν να το γνωρίζουν.  Εάν έχετε φάει ποτέ δείπνο, στη συνέχεια κοιμηθήκατε αργά και δεν έχετε φάει μέχρι το μεσημεριανό γεύμα την επόμενη μέρα, τότε πιθανότατα έχετε ήδη κάνει νηστεία για 16+ ώρες.

Μερικοί άνθρωποι τρώνε ενστικτωδώς με αυτόν τον τρόπο. Απλά δεν αισθάνονται πεινασμένοι το πρωί και έτσι κάνουν τη ζωή τους απλούστερη.

Με απλά λόγια, διαλειμματική νηστεία είναι η απουσία τροφής για ορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτή η απουσία τροφής για λόγους απώλειας βάρους δεν είναι τόσο προφανής όσο νομίζετε. Ο στόχος δεν είναι να τρώτε λιγότερο, αλλά να μειώσετε το παράθυρο φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

To ήξερες?

 • Η λέξη πρωινό στα αγγλικά breakfast, δεν σημαίνει ένα γεύμα που τρώμε με το που ξυπνήσουμε, αλλά το πρώτο γέυμα μετά την νηστεία της ημέρας!. Break – Fast. 

Βασικά οφέλη της διαλειμματικής νηστείας

Τα οφέλη της διαλλεματικής νηστείας είναι πάρα πολλά. 

 • Αξιοποιεί το σωματικό λίπος ως πηγή ενέργειας. Το σώμα έχει πληθώρα λίπους (ακόμα και σε αδύνατους ανθρώπους) που περιμένει να μετατραπεί σε ενέργεια. Η παρουσία όμως της ινσουλίνης, δεν επιτρέπει να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Για να συμβεί αυτό, πρώτα πρέπει να γίνει πλήρης χώνεψη της τροφής που λαμβάνουμε και στη συνέχεια να εξαντληθεί όλα τα επίπεδα γλυκόζης που έχουμε στο ήπαρ. Αυτό απαιτεί αρκετές ώρες χωρίς να λαμβάνεται νέα τροφή, οπότε όσο πιο μεγάλο είναι το διάστημα νηστείας τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα.
 • Γίνεστε ευαίσθητοι στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι μεγιστοποιείται στην πραγματικότητα η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τα κύτταρα.
 • Δίνει  στο σώμα χρόνο για να ξεκουραστεί και να αναρρώσει. Η πέψη είναι μια από τις πιο πολύπλοκες και επιβαρυντικές διαδικασίες στο σώμα και πρέπει να δίνουμε στα όργανα (κυρίως στο συκώτι και πάγκρεας) χρόνο για να χαλαρώσουν.
 • Βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά αν το σκεφτείτε, είστε πραγματικά αιχμάλωτοι του φαγητού. Είστε πάντα σε επιφυλακή για ενέργεια με τη μορφή φαγητού παρότι έχετε ήδη αρκετή ενέργεια αποθηκευμένη πάνω σας. Απλά πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε! Με τη νηστεία, εκτός από το να έχετε υψηλά επίπεδα ενέργειας, επιπλέον ρυθμίζονται και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα που τρελαίνονται κάθε φορά που τρώμε.

 • Αποτρέπει την εμφάνιση διαβήτη. Ο διαβήτης στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ένα πρόβλημα αντίστασης στην ινσουλίνη, αλλά αυτό θα το συζητήσουμε σε βάθος σε επόμενη φάση.
 • Ενεργοποιεί την αυτοφαγία, η οποία είναι ο φυσικός και ισχυρότερος τρόπος του σώματος για να απαλλαγεί από τα απόβλητα όπως είναι οι τοξίνες και τα νεκρά κύτταρα.
 • Προωθεί τη δημιουργία αυξητικής ορμόνης που είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση των μυών και τη μακροζωία.

Σύνοψη

 • Κατά το διάστημα μιας νηστείας το σώμα ενεργοποιεί διαδικασίες που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν όταν τρώμε. Αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με τις καθημερίνη συντήρηση που τόσο χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργεί σωστά.

Πώς ξεκινάμε;

Δεν ξεκινάμε με αυστηρά πρωτόκολλα, εκτός από μερικές κατευθυντήριες γραμμές.

 • Δείπνο όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αυτό θα σας βοηθήσει επίσης να κοιμηθείτε καλύτερα. Μεταξύ 18:00 – 19:00 είναι ιδανικό.
 • Το πρωί, όταν ξυπνάτε, πίνετε ένα ή δύο ποτήρια νερό. Αυτό θα δώσει την απαραίτητη ενυδάτωση και θα βοηθήσει στο σώμα να λειτουργεί δυνατά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 • Προσπαθήστε να πιείτε τον πρώτο σας καφέ (μόνο μαύρο) ή τσάι 1 ώρα μετά το ξύπνημα. Στην πραγματικότητα δεν το χρειάζεστε πριν, για ενεργειακούς λόγους, δεδομένου ότι το επίπεδο κορτιζόλης σας είναι στο αποκορύφωμά του το πρωί. Ο καφές θα βοηθήσει επίσης στην καταστολή της πείνας σας.
 • Μετά από αυτό το σημείο κάθε φορά που πεινάτε, μη διστάσετε να φάτε.

Αν έχετε ακολουθήσει τα παραπάνω, είστε ήδη σε νηστεία για 12-14 ώρες!

Σύνοψη

 • Είναι σημαντικό να προχωρείτε βήμα προς βήμα και να δημιουργήσετε τους κατάλληλους μηχανισμούς που θα σας επιτρέψουν να έχετε ενέργεια κατά τη διάρκεια της νηστείας. Μη βιάζεστε!

Εάν μόλις ξεκινάτε το ταξίδι σας, ακολουθούν μερικές γρήγορες συμβουλές!

Μπορώ να πίνω υγρά κατά τη διάρκεια της νηστείας;
 • Ναι. Θέλουμε να αποφύγουμε την πρόσληψη θερμίδων, ωστόσο το νερό, ο καφές, το τσάι και άλλα μη θερμιδιακά ποτά να είναι μια χαρά. Μην προσθέτετε ζάχαρη στον καφέ σας. Μικρές ποσότητες γάλακτος ή κρέμας μπορεί να είναι εντάξει.
 • Ο καφές είναι ιδιαίτερα ευεργετικός κατά τη διάρκεια μιας νηστείας, καθώς περιορίζει το αίσθημα της πείνας.
 • Συνιστάται η καθημερινή λήψη ηλεκτρολυτών μαζί με το νερό.

 

Μπορώ να αθλούμαι κατά τη διάρκεια της νηστείας;
 • Ναι. Αυτό είναι απολύτως εντάξει. Εάν βρίσκεστε σε διαδικασία εξοικείωσης στο χρόνο νηστείας και δεν είστε πλήρως έτοιμοι, τότε είναι καλύτερο να ακούσετε το σώμα σας και να απέχετε όταν νιώθετε αδύναμοι. Μόλις όμως προσαρμοστείτε πλήρως στη καύση λίπους για ενέργεια, θα δείτε ότι θα έχετε όλη την ενέργεια που χρειάζεστε για να ασκηθείτε.
Θα „σπάσω“ το μεταβολισμό μου όταν νηστεύω;
 • Όχι. Μελέτες δείχνουν ότι οι βραχυπρόθεσμες νηστείες ενισχύουν πραγματικά το μεταβολισμό έως και 5%. Η νηστεία, όταν γίνεται σωστά, είναι ένας ελαφρύς στρεσογόνος παράγοντας που θα προκαλέσει την αναπαραγωγή ορμονών, όπως η νορεπινεφρίνη, για να μας κρατήσει συγκεντρωμένους και σε εγρήγορση.
Η νηστεία θα προκαλέσει μυϊκή απώλεια;
 • Όλες οι μέθοδοι απώλειας βάρους μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν απώλεια μυών εάν δεν εφαρμόζονται σωστά. Το μυστικό εδώ είναι να:

  1. Λαμβάνετε όλες τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Μην μειώνετε τις θερμίδες!
  2. Ακολουθήστε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε κέτοση. Με αυτόν τον τρόπο το σώμα σας θα ξέρει πώς να χρησιμοποιεί λίπος για καύσιμα αντί να διασπά τον μυϊκό ιστό.

Συνοπτικά

Το να απέχουμε κάποιες ώρες από το φαγητό είναι εντελώς φυσιολογικό και που έχει πολλά οφέλη γιατί είναι μέσα στην φυσιολογία μας. Δοκίμασε το!

Περισσότερες πληροφορίες

Similar Posts