| |

Ο λάθος τρόπος να κάνεις κετογονική

image_print

Ο λάθος τρόπος να κάνεις κετογονική

Πρόσφατα υπήρξε πολλή κακή δημοσιότητα γύρω από τη κετογονική διατροφή και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να εξηγήσουμε τι κρύβεται πίσω από αυτό. Υπάρχει λάθος τρόπος για να εφαρμόσετε μια κετογονική διατροφή;

Ο ορισμός της κετογονικής

Η κετογονική διατροφή ορίζεται ως η διαδικασία όπου το σώμα μας λειτουργεί με τη καύση λίπους ως πηγή ενέργειας αντί για γλυκόζη (λήψη από υδατάνθρακες). Σε αυτή τη διαδικασία το σώμα (και συγκεκριμένα το ήπαρ) παράγει κετόνες ως αποτέλεσμα της καύσης λιπαρών οξέων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους

  • Τρώγοντας μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά (70-80%), αλλά διατηρώντας τους υδατάνθρακες όσο το δυνατόν πιο χαμηλά. Ως εκ τούτου, ένας άλλος ορισμός μιας κετογονικής διατροφής θα μπορούσε να είναι “Η απουσία υδατανθράκων”.
  • Με τη νηστεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο το σώμα χρησιμοποιεί το λίπος του για ενέργεια.
 

Γιατί να ακολουθήσετε ένα κετογονικό τρόπο ζωής; 

Γιατί πρέπει να κόψετε τους υδατάνθρακες στην αρχή μιας κετογονικής διατροφής και να τους αντικαταστήσετε με λίπος; Μια σωστή ερώτηση, καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει διάφορους υδατάνθρακες ως βάση της καθημερινής διατροφής τους. Ο τύπος των υδατανθράκων μπορεί να ποικίλει πολύ και βρίσκεται σε τροφές όπως ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά, ρύζι έως φασόλια, όσπρια, φρούτα κλπ.

Από τη δική μου οπτική γωνία, ο κύριος λόγος που είμαστε κατά των υδατανθράκων, όπως έχει ήδη συζητηθεί σε προηγούμενα άρθρα, είναι η υπερβολική επεξεργασία του σιταριού, σε σύγκριση με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούταν στο παρελθόν, αφαιρώντας τις περισσότερες αν όχι όλες τις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

  • Να μετατρέπονται σε απλά εύπεπτα σάκχαρα, με μη θρεπτικές “κενές” θερμίδες και συνεπώς σε μια μεγάλη αύξηση της ινσουλίνης που οδηγεί σε ενεργειακή πτώση, περιορισμό της πνευματικής διαύγειας και τελικά σε αντίσταση στην ινσουλίνη και ενδεχομένως πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα όπως ο διαβήτης.
  • Την υπερκατανάλωση τροφών επειδή οι περισσότεροι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες παρέχουν πολύ μικρό δείκτη κορεσμού πείνας.
 
Αντικαταστώντας τους υδατάνθρακες με λίπος, προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ινσουλίνη και το σάκχαρο στο αίμα μας σε χαμηλά και σταθερά επίπεδα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί εύκολα να επιτευχθεί, καθώς τα λιπαρά τρόφιμα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στην ινσουλίνη και είναι πολύ πιο κορεσμένα και πυκνά σε θρεπτικά στοιχεία, ακόμη και σε μικρές ποσότητες (1 γραμμάριο λίπους δίνει 9 θερμίδες ενώ 1 γραμμάριο υδατανθράκων δίνει 4 θερμίδες). Η κατανάλωση κυρίως λίπους, θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα το σώμα να παράγει κετόνες που είναι ένας σταθερός και αποτελεσματικός τύπος ενέργειας.

Όμως είναι το λίπος κακό για την υγεία;

Για να μπορέσει να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, πρέπει να πάμε μερικές δεκαετίες πίσω. Πίσω στην εποχή που οι περισσότερες οικογένειες χρησιμοποιούσαν λαρδί σε καθημερινή βάση. Μέχρι το 1958, όταν η υπόθεση Ancel Keys συσχέτισε τις καρδιακές προσβολές με την κατανάλωση κορεσμένου λίπους. Αυτό έγινε αποδεκτό από όλες τους μεγάλους οργανισμούς υγείας των ΗΠΑ και από εκείνο το σημείο και μετά, το λίπος έχει αφαιρεθεί ευλαβικά από τις περισσότερες σύγχρονες δίαιτες. Η παγίδα εδώ είναι ότι η υπόθεση αυτή πλέον αποδείχτηκε ότι βασίστηκε σε παραποιημένα δεδομένα.

Είναι επίσης αρκετά ενδιαφέρον να εξετάσουμε το είδος των τροφίμων με τα οποία οι περισσότεροι πρόγονοι μας ευημερούσαν. Οι πρόγονοί μας ήταν κυρίως κυνηγοί και συλλέκτες. Κυνηγούσαν κυρίως και όταν έπιαναν τη τροφή τους, έτρωγαν όλα τα μέρη του ζώου. Παράλληλα όταν μάζευαν τροφή από τη γη, αυτή ήταν εποχιακά φρούτα και ξηροί καρποί. Πλέον τώρα αποδεικνύεται μέσω διαφόρων ερευνητικών μελετών, ότι οι δίαιτες χαμηλής χοληστερόλης που είναι αντίθετες με το τρόπο που τρεφότουσαν οι πρόγονοι μας,  οδηγούν σε περισσότερες καρδιακές προσκρίσεις από ότι οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το λίπος;
  1. Εφόσον αποφεύγετε τα trans λιπαρά τα οποία είναι υδρογονωμένα φυτικά έλαια όπως κανόλα, σόγια ή έλαια καλαμποκιού, και χρησιμοποιούνται εκτενώς σε πολλά fast-foods, γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα, τότε η απλή απάντηση είναι όχι.
  2. Και επαναλαμβάνω! Αποφύγετε κάθε πιθανό επεξεργασμένο φαγητό και ακόμη και πηγές που έχουν καλλιεργηθεί σε μη φυσικές συνθήκες. Η κατανάλωση λιπαρού βοείου κρέατος που τρέφεται με χόρτα από μια αγελάδα που μεγάλωσε ελεύθερη στα χωράφια, δεν είναι το ίδιο με το φαγητό από μια αγελάδα που δεν είδε ποτέ τον ήλιο, έφαγε σιτηρά για να αναπτυχθεί γρήγορα και της εγχύθηκαν ορμόνες τακτικά. Είμαστε αυτό που τρώμε! Αναζητήστε φυσικές πηγές λίπους όπως ψάρια, κρέας από ζώα που τρέφονται με χόρτα, αυγά από κοτόπουλα που εκτρέφονται σε βοσκότοπους, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, τα οποία είναι γεμάτα με “απαραίτητα” λιπαρά οξέα. Όπου “απαραίτητο” σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να παράγει αυτά τα θρεπτικά συστατικά από μόνο του και ως εκ τούτου πρέπει να προέρχονται από τη διατροφή. 
  3. Να παίρνετε σε εβδομαδιαία βάση Ο3 λιπαρά που είναι σημαντικά για την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα κύτταρα μας.
  4. Αποφύγετε να τρώτε επεξεργασμένες τροφές ακόμα και αν είναι κετογονικές, όπως αλεύρι αμυγδάλου, στέβια κτλ, γιατί μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε υπερ-κατανάλωση.

Key Takeaway

 

  • Η κετογονική βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδων ινσουλίνης και ζαχάρου.
  • Μια κετογονική διατροφή πρέπει να είναι βασισμένη σε ολόκληρες, οργανικές τροφές.
  • Αποφύγεται επεξεργασμένες τροφές.
  • Τρώτε κετογονικές βόμβες σαν εξαίρεση.
 

 

Further reading

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *