Η ιδανική διατροφή

image_print

Ορισμένες τροφές μπορούν να κάνουν το σάκχαρό σας να ανέβει πολύ γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υδατάνθρακες όπως τα επεξεργασμένα σάκχαρα και το ψωμί είναι πιο εύκολο για το σώμα σας να μετατραπεί σε γλυκόζη, τη ζάχαρη που χρησιμοποιεί το σώμα σας για ενέργεια, από τους υδατάνθρακες που αφομοιώνονται πιο αργά, όπως αυτοί των λαχανικών και των δημητριακών ολικής αλέσεως. Τρώτε πολλούς από αυτούς τους εύκολους υδατάνθρακες και θα δυσκολευτείτε να ελέγξετε το σάκχαρό σας, ακόμη και με ινσουλίνη και φάρμακα για τον διαβήτη.


Ο γλυκαιμικός δείκτης σας δίνει έναν τρόπο να διακρίνετε τους πιο αργής δράσης «καλούς υδατάνθρακες» από τους ταχύτερους «κακούς υδατάνθρακες». Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε τη μέτρηση των υδατανθράκων σας και να βοηθήσετε να διατηρήσετε το σάκχαρό σας πιο σταθερό.


Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης;

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας αριθμός. Σας δίνει μια ιδέα για το πόσο γρήγορα το σώμα σας μετατρέπει τους υδατάνθρακες ενός τροφίμου σε γλυκόζη. Δύο τροφές με την ίδια ποσότητα υδατανθράκων μπορεί να έχουν διαφορετικούς αριθμούς γλυκαιμικού δείκτη.


Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός, τόσο λιγότερη επίδραση έχει το φαγητό στο σάκχαρό σας.


55 ή λιγότερο = Χαμηλό (καλό)

56- 69 = Μεσαίο

70 ή υψηλότερο = Υψηλό (κακό)

Αναζητήστε τον γλυκαιμικό δείκτη στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων. Μπορείτε επίσης να βρείτε λίστες γλυκαιμικού δείκτη για κοινά τρόφιμα στο Διαδίκτυο. Το Oregon State University έχει ένα με περισσότερα από 100. Ή ρωτήστε τον διαιτολόγο ή τον σύμβουλο διατροφής σας.


Τα τρόφιμα που είναι κοντά στο πώς βρίσκονται στη φύση τείνουν να έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τα επεξεργασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο μια δίαιτα με «χαμηλή ινσουλιναιμία», έχετε κατά νου τους τρεις πυλώνες της έξυπνης διατροφής

  1. Έλεγχος των υδατανθράκων. Θυμηθείτε, αυτές είναι οι τροφές που μπορούν να αυξήσουν περισσότερο την ινσουλίνη. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του όριο υδατανθράκων αλλά όποιο και να είναι αυτό θέλουμε να αποφέυγουμε επεξεργασμένες τροφές με ζάχαρη. Ας πάρουμε τις καλύτερες μορφές υδατανθάκων, όπως πατάτες και όσπρια, για να έχουμε διατροφικά οφέλη
  2. Δώστε προτεραιότητα στην πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη έχει μικρή έως καθόλου επίδραση στην ινσουλίνη. Θέλουμε πρωτείνη κάθε μέρα και την θέλουμε κυρίως από ζωικές τροφές. Η ποσότητα που προτείνεται είναι 1-1.5γρ. ανά κιλό βάρους.
  3. Μην φοβάστε το λίπος. Το λίπος από μόνο του δεν έχει καμία επίδραση στην ινσουλίνη και συχνά συνοδεύεται από τις καλύτερες πρωτεΐνες.

Αυτό που μόλις περιέγραψα λέγεται κετογονική διατροφή, που πιστεύω ότι πρέπει να είναι η βάση μας όταν φτιάχνουμε την διατροφή μας. Μπορείς να διαβάσεις για την κετογονική εδώ

Τελευταίες σκέψεις

Οταν έχουμε ψηλά επίπεδα ινσουλίνης, ακόμα και αν έχουμε φυσιολογικά επίπεδα ζαχάρου, αυτό σημαίνει ότι σώμα μας δουλεύει υπερωρίες για βγάλει την ζάχαρη από το αίμα μας. Αυτό λέγεται ινσουλινο αντίσταση και είναι η βάση για πολλές από τις αρρώστειες που αντιμετωπίζουμε στην κοινωνία μας. 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *