Μονοακόρεστα λιπαρά

image_print

Τα μονοακόρεστα είναι ίσως τα πιο δημοφιλή λιπαρά αφού οι περισσότεροι τα θεωρούν υγιείνά και μέρος της Μεσογειακής διατροφής.

Οι καλύτερες πηγές τροφών για να πάρουμε τα μονοακόρεστα λιπαρά μας είναι παρακάτω

Αβοκάντο 

Ένα από τα αγαπημένα μας. Πλούσιο σε λιπαρά με το 75% του λίπους στο αβοκάντο να είναι λίπος από μονοακόρεστα λιπαρά (MUFA). Το αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπών και πλούσιο σε πολλές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Μερικά από τα πιο άφθονα περιλαμβάνουν βιταμίνες, φυλλικό οξύ, κάλιο και χαλκό.

Ελαιόλαδο

Όταν μιλάμε για διατροφικές επιλογές, το ελαιόλαδο θεωρείται πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με τα περισσότερα από τα άλλα εμπορικά διαθέσιμα μαγειρικά έλαια. 

Το ελαιόλαδο είναι το λίπος που λαμβάνεται από τη σύνθλιψη των ελιών, του καρπού της ελιάς. 

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο στη μαγειρική, στα καλλυντικά, στην ιατρική, στα σαπούνια κτλ. Μετά τη συγκομιδή, οι ελιές συνθλίβονται σε πάστα και στη συνέχεια μεταγγίζονται και περνούν σε διαδικασία φυγοκέντρησης για να διαχωριστεί το λάδι. Στη συνέχεια, το τελικό προϊόν αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές που προστατεύονται από το οξυγόνο. Όταν εμφιαλώνεται, το λάδι πρέπει να μπει σε ένα σκούρο γυάλινο μπουκάλι για να το διατηρήσει φρέσκο.  Το ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας (εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο) πρέπει να έχει ελεύθερη οξύτητα χαμηλότερη από 0,8%, το παρθένο ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται από οξύτητα μεταξύ 0,8% και 2%, και το ελαιόλαδο χαμηλής ποιότητας έχει ελεύθερη οξύτητα μεγαλύτερη από 2%.

Το ελαιόλαδο είναι γεμάτο με 75% από ελαϊκό οξύ,ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ ωμέγα-9. Παράλληλα είναι υψηλό σε πολυφαινόλες που το κάνουν ιδανικό για μαγείρεμα.

 

Ζωικό λίπος

Τα ζωικά προϊόντα παρέχουν μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για την ανθρώπινη διατροφή. 

Είναι οι μοναδικές πηγές τροφής ορισμένων θρεπτικών συστατικών και παρέχουν το μισό ή περισσότερα από άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα ζωικά λίπη είναι λίπη ιστών που μπορούν να ληφθούν από μια ποικιλία ζώων. Από πολλά λίπη και έλαια που παράγονται ως υποπροϊόν της συγκομιδής κρέατος, το λίπος και το λαρδί είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Το στέαρ είναι ένα σκληρό λίπος που παράγεται από τους λιπώδεις ιστούς των βοοειδών και αφαιρείται κατά την επεξεργασία του βοείου κρέατος. Περιέχει περίπου το 50% των MUFAs σε αυτό, ενώ το λαρδί συνήθως περιέχει 40% μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Πρακτικές συμβουλές

  • Το ελαιόλαδο και τα ζωικά λίπη είναι τα καλύτερα για μαγείρεμα. Να χρησιμοποιείται αποκλειστικά αυτά.
  • Θέλουμε περίπου το 25% της ημερίσιας λήψης λίπους να είναι μονοακόρεστα λιπαρά.

Συνοπτικά

  • Τα μονοακόρεστα είναι βασικά στην διατροφή μας και τα θέλουμε κάθε μέρα.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *