Ισορροπώντας methionine και glycine
Μια κετογονική διατροφή η οποία είναι βασισμένη σε ζωική πρωτεΐνη μας δίνει όλα αυτά που χρειαζόμαστε, αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι υπάρχουν λεπτές ισσοροπίες για να καταφέρουμε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα για την υγεία μας.
Μια από αυτές τις λεπτές ισσοροπίες είναι αυτή μεταξύ της μεθειονίνης και της γλυκίνης. Η μεθειονίνη και η γλυκίνη είναι δύο αμινοξέα που βρίσκονται στα τρόφιμα που τρώμε και μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική, συναισθηματική και σωματική υγεία μας.
Και τα δύο χρειάζονται για να προστατεύσουν τους ιστούς μας από τη φθορά καθώς γερνάμε, για να μας βοηθήσουν να θεραπευόμαστε όταν τραυματιζόμαστε και για την πρόληψη ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό και ο καρκίνος. Και επίσης στο έχουμε ωραία εξωτερική εμφάνιση, υγιές δέρμα, νύχια και μαλλιά!
Δεν είναι όμως τόσο απλό όσο το να καταναλώνουμε απλώς περισσότερη μεθειονίνη. Η «αυξημένη» μεθειονίνη έχει αρκετά μειονεκτήματα, όπως η συσσώρευση ομοκυστεΐνης, η οποία συσχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις.
Σύνοψη
- Το ταξίδι μας στην ιδανική διατροφή απαιτεί τη σωστή βάση. Αυτή είναι η κετογονική. Απαιτεί όμως και ισορροπία για να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα.
- Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε για την ισορροπία μεταξύ της μεθειονίνης και της γλυκίνης.
Η μεθειονίνη
Την μεθειονίνη την λαμβάνουμε από πρωτεΐνη, ειδικά από το κρέας των μυών. Αυτό το απαραίτητο αμινοξύ έχει μοναδικά οφέλη όπως τα εξής:
- Ενισχύει την απόδοση. Η μεθειονίνη παίζει ρόλο στη δημιουργία κρεατίνης, η οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη δύναμη, την απόδοση και έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της αναλογίας μυών προς λίπος.
- Βελτιωμένη πνευματική ευελιξία και διάθεση. Υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η μελατονίνη.
- Υποστηρίζει το συκώτι. Βοηθά στην απομάκρυνση του λίπους από το συκώτι, αποτρέποντας τη λιπώδη νόσο του ήπατος.
- Παίζει κρίσιμο ρόλο στη μεθυλίωση. Η μεθειονίνη λειτουργεί μέσα σε ένα σύστημα. Όταν λείπουν τα άλλα συστατικά αυτού του συστήματος, η μεθειονίνη δεν μπορεί να συμβάλει σωστά στη μεθυλίωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της γλυκίνης, τοξικά υποπροϊόντα και μειωμένη μακροζωία.
Η Γλυκίνη
Η γλυκίνη, όπως και η μεθειονίνη, είναι ένα αμινοξύ, αλλά δεν θεωρείται «απαραίτητο» γιατί το σώμα μας μπορεί να παράγει γλυκίνη, επομένως τεχνικά δεν χρειάζεται να την καταναλώνουμε.
Οι σύγχρονες δίαιτες είναι συνήθως πλούσιες σε μυϊκά κρέατα αλλά χαμηλές σε όργανα, οστά και συνδετικούς ιστούς, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα μεθειονίνης, χαμηλά επίπεδα γλυκίνης και όχι αρκετά από τα άλλα κρίσιμα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην επεξεργασία της μεθειονίνης.
Έτσι ίσως να χάνουμε κάποια σημαντικά οφέλη όπως :

- Υγιές δέρμα και υγιείς αρθρώσεις. Η γλυκίνη βρίσκεται άφθονη στο κολλαγόνο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό συνδετικού ιστού και τη διατήρηση ευέλικτων αρθρώσεων.
- Ενθαρρύνει την ανάπτυξη των μυών. Όπως η μεθειονίνη, έτσι και η γλυκίνη παίζει ρόλο στη δημιουργία κρεατίνης, παρέχοντας στους μύες καύσιμο για να επισκευάσουν και να δυναμώσουν.
- Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και την αντιγήρανση. Η γλυκίνη βοηθά στο σχηματισμό της γλουταθειόνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της κυτταρικής βλάβης και των σημαδιών γήρανσης.
- Ενισχύει τον ύπνο. Έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο, αυξάνει τον βαθύ ύπνο και βοηθάει στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού.
- Βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα μας.
Ωστόσο, η ικανότητα μας να παράγουμε γλυκίνη πιθανότατα να μην αρκεί για τις καθημερινές μας ανάγκες και λόγω της αυξημένης μεθειονίνης που μπορεί να εξαντλήσει τη γλυκίνη. Το σώμα μας προσαρμόζεται σε καταστάσεις ανεπάρκειας γλυκίνης μειώνοντας τον κύκλο εργασιών του κολλαγόνου (σκεφτείτε: επιτάχυνση της γήρανσης, αρθρίτιδα, κακή ελαστικότητα δέρματος, κ.λπ.). Αυτό φυσικά δεν το θέλουμε, επομένως πρέπει να παίρνουμε γλυκίνη από το φαγητό μας.
Οι πρόγονοί μας έτρωγαν φυσικά μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκίνη μέσω της τακτικής κατανάλωσης οστών και συνδετικού ιστού. Σήμερα, οι περισσότεροι από εμάς δεν το κάνουν, και για όσους από εμάς ακολουθούμε δίαιτα υψηλότερης πρωτεΐνης, όπως φυσικά και είναι σωστό, είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε πόση ποσότητα γλυκίνης πρέπει να λαμβάνουμε.

Η αναλογία
Ο λόγος που είναι σημαντικό να εξισορροπούμε αυτά τα αμινοξέα είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση μεθειονίνης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκίνης μας.
Η μεθειονίνη είναι ιδιαίτερα άφθονη στα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Η γλυκίνη είναι ιδιαίτερα άφθονη στο δέρμα και τα οστά. Ενώ οι πρόγονοί μας είχαν την τάση να τρώνε «μύτη ως ουρά», κάνοντας ελεύθερη χρήση του δέρματος και των οστών των ζώων που έτρωγαν, εμείς τείνουμε να τρώμε το κρέας και να πετάμε το δέρμα και τα κόκαλα. Για παράδειγμα, το στήθος κοτόπουλου χωρίς δέρμα και κόκαλα είναι πλούσιο σε μεθειονίνη, αλλά το δέρμα και τα κόκαλα που είναι πλούσια σε γλυκίνη έχουν αφαιρεθεί.
Αυτή η σχέση είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια κετογονική διατροφή αφού η σωστή αναλογία μας δίνει τα μέγιστα επίπεδα αποτοξίνωσης αλλά και αποτελεσματικής χρήσης της πρωτεΐνης που τρώμε.
Γιατί; Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα – η ειδική σύνθεση αυτών καθορίζει τη λειτουργία τους στον οργανισμό. Σύγχρονες δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε μεθειονίνη και χαμηλή σε άλλα θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ανεπιθύμητα αποτελέσματα και δυσλειτουργίες. Η μειωμένη γλυκίνη είναι ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά.
Βήμα 1 : Μόλις καλυφθούν οι ανάγκες σε μεθειονίνη, η περίσσεια ποσότητα μετατρέπεται σε γλουταθειόνη με τη βοήθεια πολλών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της γλυκίνης. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η γλουταθειόνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και βασικός ρυθμιστής της πρωτεΐνης, βοηθώντας στην πρόληψη της ζημιάς από τις ROS (Reactive oxygen species).
Βήμα 2 : Ωστόσο, με χαμηλά επίπεδα γλυκίνης, αντί να συντίθεται γλουταθειόνη, μπορεί να συσσωρευτεί ένα άλλο αμινοξύ, η ομοκυστεΐνη. Η συσσώρευση ομοκυστεΐνης συχνά συνδέεται με καρδιακές παθήσεις. Αυτό το ρυθμιστικό σύστημα, καλά μαντέψατε, περιλαμβάνει γλυκίνη, χολίνη (παρόμοια με τις βιταμίνες Β) και βεταΐνη (ένα τροποποιημένο αμινοξύ που περιλαμβάνει γλυκίνη).

Σύνοψη
- Για να χειριστούμε με ασφάλεια την περίσσεια ποσότητα μεθειονίνης που ενδεχομένως προέρχεται από μια δίαιτα πλούσια σε κρέας, θα πρέπει να εξισορροπούμε το μυϊκό κρέας (μεθειονίνη) με γλυκίνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χολίνη και βεταϊνη.
- Οι πρόγονοί μας δεν παρακολουθούσαν σχολαστικά πόσα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά έτρωγαν. Αντίθετα, η κατανάλωση από ολόκληρο το ζώο διατηρεί φυσικά αυτή την αναλογία υπό έλεγχο.
- Αν θέλουμε να συμπληρώσουμε καλό είναι να παίρνουμε 1γρ. γλυκίνης για κάθε 10γρ. ζωικής πρωτείνης. Μπορείτε να βρείτε την πρόταση μας στο μαγαζί του ketOntrack.
Πρακτικές συμβουλές

Αντικαταστήστε λίγο μυϊκό κρέας με ζωμό οστών, κολλαγόνο, ζελατίνη, τένοντες, δέρμα ή άλλες πηγές πρωτεΐνης με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκίνη.
- Σούπα με κόκκαλα. Η καλύτερη επιλογή. Μια σούπα με κόκκαλα πρέπει να είναι οπωσδήποτε στο μενού μια φορά την εβδομάδα.
- Ολόκληρο κοτόπουλο. Η δεύτερη επιλογή είναι να κάνουμε στο φούρνο ένα ολόκληρο κοτόπουλο και να φροντίσουμε να φάμε τους τένοντες.
- Μικρά ψάρια. Σαρδέλες ή αθερίνες είναι πολύ καλή πηγή ασβεστιού και γλυκίνης.
- Γαλακτομικά και καρύδια. Τις υπόλοιπες μέρες μπορείτε να τρώτε μικρές ποσότητες από καρύδια και τυρί.
Υπάρχουν και περιπτώσεις που καλό θα ήταν να πάρουμε κάποιο συμπλήρωμα.
Υπολογίζεται ότι χρειαζόμαστε μεταξύ 10-60 γραμμάρια γλυκίνης την ημέρα για διάφορους λόγους, όπως για
- Ύπνο. 3 γρ. πριν τον ύπνο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ποιότητα του.
- Ζάχαρο. 5 γρ. πριν από το γεύμα βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.
- Αρθρώσεις. 15 γρ. βελτιώνουν τη σύνθεση κολλαγόνου στις αρθρώσεις.
- Μεταβολικές ασθένειες. 20 γρ. την ημέρα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων σπάνιων μεταβολικών διαταραχών.
Λίγα λόγια για την μεθυλίωση

Η μεθυλίωση είναι μια διαδικασία που εξαρτάται από την μεθειονίνη και τη γλυκίνη και είναι απαραίτητη για όλες τις διαδικασίες στο σώμα μας. Και η πιο σημαντική είναι ότι μπορεί να ενεργοποιήσει ή να εμποδίσει την έκφραση ορισμένων γονιδίων. Αυτό λέγεται επιγενετική. Αλλαγές δηλαδή στον οργανισμό που προκαλούνται από τροποποίηση της γονιδιακής έκφρασης και όχι από αλλαγή του ίδιου του γενετικού κώδικα.
Η μεθυλίωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην αλλαγή της γονιδιακής έκφρασης για την αντιμετώπιση των στρεσογόνων παραγόντων από το περιβάλλον μας, με την ικανότητα να «ενεργοποιούμε» ή «απενεργοποιούμε» βιολογικούς διακόπτες, επηρεάζοντας τις αποκρίσεις του σώματός μας. Για παράδειγμα, η μείωση της πιθανότητας, ας πούμε, ανάπτυξης όγκου ή καρκίνου «απενεργοποιώντας» ένα συγκεκριμένο γονίδιο. Είναι πολύ ωραίο που μπορούμε ενδεχομένως να επηρεάσουμε αυτές τις διαδικασίες με κάποιο τρόπο, ιδιαίτερα μέσω της διατροφής.
Η αύξηση λοιπόν θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μεθυλίωση του DNA. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση άλλων θρεπτικών συστατικών, αύξηση τοξικών υποπροϊόντων και μειωμένη μακροζωία. Φυσικά υπάρχουν πολλά πράγματα που θα επηρεάσουν τις ανάγκες σας: κατάσταση υγείας, ικανότητα απορρόφησης, γενετική.
Συνοπτικά
- Για να έχουμε υγιές δέρμα (όπως μαλλιά και νύχια) χρειαζόμαστε μεθειονίνη και γλυκίνη.
- Καταναλώστε κόκκινα κρέατα και ψάρια αλλά και σούπες από κόκκαλα για να βελτιστοποιήσουμε την ισορροπία μεταξύ μεθειονίνης και της γλυκίνης.