Η ιδανική διατροφή

image_print

Στο πεδίο της έρευνας, όλοι θέλουν να ορίσουν ποιος τρόπος διατροφής μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, τι πρέπει να τρώμε και πότε – για να ζήσουμε περισσότερο, πιο υγιεινά. 

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα βοηθά να ρίξει νέο φως στο θέμα, και ήθελα να μιλήσω για αυτό.

Με αυτή τη αρκετά μεγάλη μελέτη, η οποία περιελάμβανε δεδομένα από περισσότερα από 200.000 άτομα, εντοπίστικαν ξεχωριστά «μοτίβα» διατροφής και στη συνέχεια συσχέτισαν αυτό με τάσεις χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, των καρκίνων, του διαβήτη και της συνολικής θνησιμότητας. 

Υπάρχουν φυσικά περιορισμοί σε αυτό το είδος έρευνας, χρησιμοποιούν ερωτηματολόγια για να αξιολογήσουν τι τρώνε οι άνθρωποι, για παράδειγμα, αλλά τα αποτελέσματα είναι άξια αναφοράς. Για να δούμε την έρευνα λίγο πιο αναλυτικά.

  • Μεταξύ των ξεχωριστών διατροφών, οι επιστήμονες εντόπισαν ένα «χαμηλό ινσουλιναιμικό» διατροφικό μοτίβο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό ήταν ένα μοτίβο με χαμηλά επεξεργασμένα άμυλα και σάκχαρα – ουσιαστικά, οι άνθρωποι απέφευγαν τα τρόφιμα που αυξάνουν την ινσουλίνη. Κάνοντας αυτό, προφανώς περνούσαν περισσότερο χρόνο σε καταστάσεις φυσιολογικής ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια απαραίτητη ορμόνη, αλλά έχει μια σκοτεινή πλευρά όταν είναι αυξημένη για πολύ καιρό. Η υπερινσουλιναιμία (δηλαδή η αυξημένη ινσουλίνη στο αίμα) προκαλεί ή επιταχύνει μυριάδες ασθένειες, ακόμη και ορισμένους καρκίνους. Εχω μιλήσει πολλές φορές για την ινσουλίνη
  • Πέρα από την άμεση επίδραση της υπερινσουλιναιμίας στην άμεση οδήγηση νόσου, η υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης προκαλεί επίσης αντίσταση στην ινσουλίνη ολόκληρου του σώματος. Η αντίσταση στην ινσουλίνη, ξεχωριστή από την υπερινσουλιναιμία, οδηγεί επίσης σε ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και άλλα.
  • Συλλογικά, μια δίαιτα που προάγει την υπερινσουλιναιμία προάγει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ο συνδυασμός αυτών χτίζει τα θεμέλια όλων των πληγών της ευημερίας – αυτών των χρόνιων ασθενειών που κάποτε ήταν ανήκουστες. 

Τι μπορούμε να κάνουμε

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο μια δίαιτα με «χαμηλή ινσουλιναιμία», έχετε κατά νου τους τρεις πυλώνες της έξυπνης διατροφής

  1. Έλεγχος των υδατανθράκων. Θυμηθείτε, αυτές είναι οι τροφές που μπορούν να αυξήσουν περισσότερο την ινσουλίνη. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του όριο υδατανθράκων αλλά όποιο και να είναι αυτό θέλουμε να αποφέυγουμε επεξεργασμένες τροφές με ζάχαρη. Ας πάρουμε τις καλύτερες μορφές υδατανθάκων, όπως πατάτες και όσπρια, για να έχουμε διατροφικά οφέλη
  2. Δώστε προτεραιότητα στην πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη έχει μικρή έως καθόλου επίδραση στην ινσουλίνη. Θέλουμε πρωτείνη κάθε μέρα και την θέλουμε κυρίως από ζωικές τροφές. Η ποσότητα που προτείνεται είναι 1-1.5γρ. ανά κιλό βάρους.
  3. Μην φοβάστε το λίπος. Το λίπος από μόνο του δεν έχει καμία επίδραση στην ινσουλίνη και συχνά συνοδεύεται από τις καλύτερες πρωτεΐνες.

Αυτό που μόλις περιέγραψα λέγεται κετογονική διατροφή, που πιστεύω ότι πρέπει να είναι η βάση μας όταν φτιάχνουμε την διατροφή μας. Μπορείς να διαβάσεις για την κετογονική εδώ

Τελευταίες σκέψεις

Οταν έχουμε ψηλά επίπεδα ινσουλίνης, ακόμα και αν έχουμε φυσιολογικά επίπεδα ζαχάρου, αυτό σημαίνει ότι σώμα μας δουλεύει υπερωρίες για βγάλει την ζάχαρη από το αίμα μας. Αυτό λέγεται ινσουλινο αντίσταση και είναι η βάση για πολλές από τις αρρώστειες που αντιμετωπίζουμε στην κοινωνία μας. 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *