Η εξέλιξη μας καθορίζει πως να είμαστε υγιείς

image_print

Αν παρακολουθείτε τον χώρο της διατροφής θα ξέρετε ήδη ότι υπάρχουν πολλά στρατόπεδα. Στο ένα άκρο έχουμε τους κρεατοφάγους, στο άλλο τους vegans και στο ενδιάμεσο άπειρες παραλλαγές. Αυτό σε έμενα δείχνει πόσα ακόμα έχουμε να μάθουμε και πως πολλές από τις έρευνες που βγαίνουν κάθε μέρα δεν προσφέρουν αυτά που ίσως περιμένουμε γιατί δεν έχουμε ακόμα τους τρόπους να καταλάβουμε πως λειτουργεί ένας τόσο πολύπλοκος οργανισμός όπως ο άνθρωπος.

Για αυτό βρίσκω πολύ συχνά τον εαυτό μου να σκέφτεται το παρέλθον. Ισως πολλές από τις απαντήσεις για τα ερωτήματα που έχουμε να βρίσκονται κρυμμένες στις συνήθειες των προγόνων μας. Πλέον πιστεύω πως η εξέλιξη μας καθορίζει πως να είμαστε υγιείς και μας δείχνει τον δρόμο για ποιές είναι οι καλύτερες επιλογές που έχουμε να κάνουμε.

Η βελτιστοποίηση της υγείας

Πρόσφατα το ketOntrack και εγώ είχαμε την τιμή να πάρουμε μέρος στο Health Optimisation Summit στο Λονδίνο, και οφείλω να ομολογήσω πως ήταν μια μοναδίκη εμπειρία. Ενας τεράστιος εκθεσιακός χώρος με πολλές εταιρίες όλες έχοντας σκοπό να κάνουν την διαφορά στην υγεία μας.  Γνώρισα πολλούς από τους εκπρόσωπους και όλοι ήταν άνθρωποι ανοιχτόμυαλοι με θέληση να μάθουν και να βάλει ο καθένας το δικό του λιθαράκι στο να δημιουργηθεί μια καινούργια συνείδηση στο τι πραγματικά σημαίνει η λέξη υγεία. 

Και εδώ θα ήθελα να σας παραθέσω λίγα μόνο από τα εκθέματα για να πάρετε μια ιδέα τι ακριβώς εννοώ

Ξέρουμε πλεόν εδώ και χρόνια ότι το κόκκινο φως που εκπεμπέται στο ίδιο μήκος κύματος  όπως ο ήλιος προσφέρει αμέτρητα οφέλη. Υπάρχουν πλέον πολλές έρευνες που δείχνουν οτι αντισταθμίζει τα σημάδια γήρανσης, τις ουλές αλλά και τις ρυτίδες, ενώ θεωρείται πλέον θεραπευτική μέθοδος. 

Ξέρουμε όλοι πόσο βλαβερά είναι τα ηλεκτρομαγνηιτκά κύματα γύρω μας. Και πλεόν υπάρχουν συσκευές που μας προστατεύουν από τις αρνητικες επιπτώσεις. Συσκευές όπως η Somavedic κάνουν ακριβώς αυτό. Μπλοκάρουν ακτινοβολία EMF (4G/5G, WiFi, τηλέφωνα) και όχι μόνο.

Οι άνθρωποι είναι ηλεκτρομαγνητικά όντα και εξελιχθήκαμε όντας σε άμεση επαφή με τη γη. Ωστόσο, με την άνοδο των συνθετικών υλικών και τη συνεχή χρήση της τεχνολογίας, ερχόμαστε όλο και πιο λίγο σε επαφή με το έδαφος. Αυτό ξέρουμε πλέον ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Πλέον όμως υπάρχουν παπούτσια που μας επιτρέπου να είμαστε συνεχώς σε επαφή με το έδαφος.

Εδώ θα ήθελα να κάνω και μια μικρή αναφορά στην συμμετοχή μας. Υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη ενημέρωση για την κετογονική και θα έλεγα πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ήξερε τα οφέλη της και πόσο η σωστή διατροφή μπορεί και πρέπει να είναι η βάση της υγείας. Μιλήσαμε με πάρα πολλούς επισκέπτες που ήθελαν να πάνε την διατροφή τους στο επόμενο επίπεδο και φυσικά είμαστε πολύ χαρούμενοι να θεωρούμαστε από τους ειδικούς στο χώρο της κετογονικής.

Τι κοινό υπάρχει

Θα αναρωτιέστε ίσως ποιό είναι το κοινό μεταξύ των προιόντων που ανέφερα. Ισως το βρήκατε ήδη. Είναι η προσπάθεια να δημιούργησουν ένα περιβάλλον που προσομοιάζει το πως ζούσαν οι πρόγονοι μας. Ένας τρόπος ζωής κοντά στην φύση, τον ήλιο, το καθαρό νερό και χωρίς βλαβερές ουσίες και συνήθειες. Και δυστυχώς πλέον έχουμε χάσει εντελώς επαφή με την φύση. Φοβόμαστε να αφήσουμε τα παιδιά μας να τρέξουν έλευθερα ή ξυπόλυτα, καθόμαστε όλη μέρα μπροστά σε οθόνες χωρίς να παίρνουμε καθόλου από την ενέργεια του ήλιου. Και όλα αυτά τα θεωρούμε πλέον φυσιολογικά!

Και με τον ίδιο τρόπο θεωρούμε φυσιολογικό να τρώμε φαγητά που παιρνάνε από δεκάδες στάδια παρασκευής, που έχουν καρκινογόνες ουσίες και άπειρη ζάχαρη στο βωμό του γρήγορου , του γλυκολυ και φτηνού φαγητού.

 Ίσως ο τρόπος που πλεον ζούμε να μην είναι φυσιολογικός και ίσως οι προγονοι μας να έχουν κάτι να μας πουν στο τι κάνουμε λάθος. Η γνώμη μου είναι πως αυτή αποξένωση από την φύση έρχεται ως αποτέλεσμα της δύναμης που έχουμε αποκτήσει. Η τεχνολογική και όχι μόνο ανάπτυξη μας έχει κάνει να πιστέυουμε πως δεν χρειαζόμαστε πλέον την φύση. Οτι η φύση είνα κάτι ωραίο για να πηγαίνουμε που και που εκδρομές αλλά δεν έχει κάτι άλλο να προσφέρει. Δεν εξηγείται αλλιώς με πόση ευκολία καταστρέφουμε ολόκληρα δάση, το όζων και τους ωκεανούς μας.

Πίσω στους προγόνους μας

Αν επιστρέψουμε στους προγόνους μας. Οι άνθρωποι εξελίχτηκαμε μέχρι εδώ κυρίως λόγω του εγκέφαλου μας. Έχουμε τον μεγαλύτερο εγκέφαλο αναλογικά με το μεγεθός μας ο οποίος έχει μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις. Ως αποτέλεσμα εξελελιχτήκαμε να έχουμε υψηλότερο μεταβολισμό για να μπορούμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες. Σε ένα όμως τόσο ασταθές και δύσκολο περιβάλλον έπρεπε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση άμεσα σε ενέργεια. 

Και έτσι μέσα στο πέρασμα των χρόνων αναπτύξαμε την δυνατότητα να μπορούμε να αποθηκέυουμε λίπος πάνω μας! 

Αυτός είναι ένας εξελικτηκός μηχανισμός που οι πίθηκοι ΔΕΝ έχουν. Οι πίθηκοι είναι όλοι λεπτοί με λίπος κάτω του 10%. Ακόμα και αν έχουμε ένα πίθηκο που μεγαλώσει με άφθονο φαγητό, αυτός θα μεγαλώσει πιο πολύ σε μέγεθος αλλά δεν θα βάλει λίπος. Αυτό το βρίσκω εντυπωσιακό και δείχνει πως οι λειτουργείες μας έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο να μας βοήθήσουν σε ένα περιβάλλον όπως αυτό που ζούσαν οι πρόγονοι μάς. Στη προκειμένη ένα περιβάλλον χωρίς άπλετο φαγητό.

Η στροφή προς το κρέας

Ενας άλλος παράγοντας που ήταν απαραίτητος στην εξέλιξη μας ήταν το κρέας. Για να μπορούμε να συντηρήσουμε τον εγλέφαλο μας έπρεπε να τρώμε τροφές που ειχαν υψηλότερη ενέργεια. Ετσι πρίν από 1 εκατομύρια χρόνια στραφήκαμε στο να τρώμε κρέας πιο συχνά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο γαστροεντερικό μας να αλλάξει. Πρώτα-πρώτα μίκρυνε και δεύτερο αρχίσαμε να στηριζόμαστε σε μια ενζυματική χώνεψη από ότι σε μια χώνεψη ζύμωσης όπως αυτη που έχουν οι πίθηκοι οι όποιοι στηρίζονται κυρίως σε φρούτα, καρπούς και φύλλα για την διατροφή τους.

 

Το περπάτημα

Το άλλο που κάνανε οι πρόγονοι μας, κάτι που εμείς έχουμε ξεχάσει, ήταν ότι περπατούσαν. Περπατούσαν χιλιόμετρα κάθε μέρα. Οι θερμιδιακές μας ανάγκες ήταν τέτοιες που έπρεπε να κυνηγάμε κάθε μέρα. Αυτο το ξέρουμε και από έρευνες που έχουν γίνει σε φυλές, σαν τους Χάτζα, που ζούν ακόμα όπως οι προγονοι μας

Οι Χάτζα περπατάνε 15-20 χιλιόμετρα κάθε μέρα. Μια απόσταση που οι περισσότεροι δεν κάνουν σε μια εβδομάδα!

Είμαστε φτιαγμένοι να περπατάμε αφού είναι μέρος της φυσιολογίας μας. Αντίθετα οι πίθηκοι κινούνται ελάχιστα μέσα στην μέρα αφού οι τροφές τους δεν μπορούν να τρέξουν και βρίσκονται συνεχώς γύρω τους. Ενα πιθήκος θα κάνει 1-2 χιλιόμετρα μέσα στην ημέρα. 

Αν αυτό δεν είναι δείγμα τι πρέπει να κάνουμε στην ζωή μας δεν ξέρω τι είναι. Αλλά σύγουρα ξέρω ότι η υγεία μας εξαρτάται από αυτό!

Ας συνοψήσουμε

Οι πρόγονοι μας ήταν κυρίως κυνηγοί. Και η εξέλιξη του ανθρώπινου σώματος έγινε για έτσι ώστε να στηρίξει την εξέλιξη του εγκεφάλου μας. Οι καθημερινότητα των προγόνων μας θα ήταν όντως πολύ δύσκολη. Ένας αγώνας επιβίωσης. Όμως πρέπει να καταλάβουμε το σώμα μας λειτουργεί ακόμα με τον ίδιο τρόπο όπως πριν από 500 χιλιάδες χρόνια. Το σώμα μας δεν ξέρει ότι υπάρχουν σουπερ μαρκετ σε κάθε γωνιά. Το σώμα μας έχει φτιαχτεί για ενα περιβάλλον όπου υπάρχουν αστάθειες, ελλείψεις και δυσκολείες. Περιμένει ότι θα έχουμε έλλειψη σε φαγητό και έτσι κάνει τα πάντα να αποθηκεύσει λίπος και να μας κρατήσει στο ίδιο βάρος.

Ποιές είναι λοιπόν οι βασικές αρχές της εξέλιξης μας

  • Δεν τρώμε συνεχώς. Οταν ξυπνάμε έχουμε λίπος αποθυκεύμένο πάνω μας που χρησιμοποιούμε. Η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουμε στην διάθεση μας
  • Κινούμαστε. Όχι για να κάψουμε θερμίδες (αυτό είναι για άλλο άρθρο) αλλά γιατί η κίνηση και η επαφή με το έδαφος είναι βασικό μέρος της φυσιολογίας μας.
  • Μοιραζόμαστε. Οι πρόγονοι μας ζούσαν σε πολύ μικρές κοινότητες οι όποιες μοιραζόντουσαν όλες τις δουλειές και φυσικά όλο το φαγητό. Κανείς δεν έτρωγε παραπάνω αφού όλο το φαγητό μοιράζεται. Είμαστε κοινωνικά ζώα (αντίθετα με τους πιθήκους) ιδιαίτερα σε σχέση με το φαητό.
  • Τρώμε κυρίως κρέας. Τρώμε τις τρόφες που μας δίνουν την ενέργεια που το σώμα μας θέλει.  Η εξέλιξη μας το δείχνει αυτό. 

Τελευταίες σκέψεις

Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους μπορεί να μας δείξει τι πραγματικά χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς. Το σώμα έχει ως κύριο στόχο την αναπαραγωγή και θα κάνει το πάντα να τρέχει μέχρι να γίνει αυτό. Απο εκεί και πέρα είναι στο χέρι μας το τι θα κάνουμε και τι επιλογές θα κάνουμε στην ζωή μας. Εγώ θα πρότεινα να ακούσουμε με σεβασμό τους προγόνους και να κάνουμε κάθε μέρα αυτά που έχουμε φτιαχτεί να κάνουμε.

Περισσότερο διάβασμα

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον μεταβολισμό μας και τους προγόνους μας σα προτείνω ανεπιφύλακτα το βιβλιο Burn, του Herman Pontzer.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *