|

Η διαλειμματική νηστεία και ο μεταβολισμός

image_print

Διαλειμματική νηστεία και μεταβολισμός

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένας τρόπος ζωής σύμφωνα με τον οποίο τρώμε όλες τις θερμίδες που χρειαζόμαστε, σε ένα μικρό, συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο στόχος δεν είναι να τρώμε λιγότερο, αλλά να μειώσουμε το παράθυρο φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Ήδη έχουμε μιλήσει για κάποια από τα οφέλη της διαλειμματικής. Γιατί να κάνουμε διαλειμματική όμως? Γιατί θεωρώ πως είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την υγεία μας.

Τα οφέλη

  • Θα μας βοηθήσει να έχουμε σωστό μεταβολισμό. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε σωστά χωρίς να φοβόμαστε ότι θα πάρουμε κιλά. Μπορούμε να τρώμε σωστά και να χάνουμε κιλά αν αυτό θέλουμε.
  • Θα βοηθήσει να ισσοροπήσουν οι ορμόνες. Αυτό σημαίνει ότι δε θα τσιμπολογάμε όλη μέρα, δε θα πεινάμε και θα αρχίσουν να λύνονται χρόνια προβλήματα όπως η ινσουλινο-αντίσταση.
 

Οι βασικές αρχές

Κάθε φορά που τρώμε το σώμα μας θα πραγματοποιήσει μόνο δυο βήματα. 

Θα χρησιμοποιήσει ένα μέρος του φαγητού άμεσα για ενέργεια και το υπόλοιπο θα το αποθηκεύσει για να είναι διαθέσιμο αργότερα. Κι αυτό γίνεται κάθε φορά που τρώμε γιατί εκκρίνονται ορμόνες όπως η ινσουλίνη που σκοπός της είναι να αποθηκεύει ενέργεια. 

Όμως το πρόβλημα, σύμφωνα με έρευνες, είναι ότι ο μέσος όρος των ανθρώπων τρώει κατά τη διάρκεια της ημέρας για 14.45 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι μισοί από εμάς τρώμε από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10.45 το βράδυ. Και αν σκεφτούμε ότι η χώνεψη διαρκεί μερικές ώρες μετά το τελευταίο γεύμα, τότε κοντά στις 20 ώρες την ημέρα αποθηκεύμουμε ενέργεια και ποτέ δεν την καίμε. Και αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Το σώμα μας είναι φτιαγμένο έτσι ώστε όταν δεν του δίνουμε τροφή, να μπορεί να χρησιμοποιεί την ενέργεια που έχει αποθηκεύσει σε προγενέστερο χρόνο. Αν δεν ήταν έτσι τότε με το πρώτο γεύμα που θα χάναμε θα πεθαίναμε!

Και στα αγγλικά η λέξη breakfast (πρωινό) το περιγράφει πολύ καλά. Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα μετά από μια περίοδο νηστείας! Σπάω (break) τη νηστεία (fast). Τόσο απλό και συνυφασμένο με τη φυσιολογία μας και τη προϊστορία μας.

Είναι βασικό να καταλάβουμε πως όταν τρώμε αποθηκεύουμε ενέργεια και όταν δεν τρώμε καίμε την αποθηκευμένη ενέργεια (αν είμαστε υγιείς). Δεν υπάρχει άλλη κατάσταση στην οποία μπορούμε να είμαστε και θέλουμε να βρούμε την χρυσή τομή μεταξύ των δύο, για να είμαστε υγιείς και να μην βάζουμε κιλά.

Τι μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε όταν βρούμε την χρυσή τομή της νηστείας;

 
When we eat is key to health

O μεταβολισμός

Ο μεταβολισμός μας καθορίζεται από τη προσθήκη της ενέργειας που χρειάζονται όλες οι διαδικασίες του σώματος κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

  • Είναι αποδεδειγμένο ότι το να κάνουμε δίαιτες με λίγες θερμίδες δεν έχει αποτέλεσμα. Μπορεί να χάσουμε κάποια κιλά στην αρχή αλλά μετά τα ξαναπέρνουμε. Και αυτό γιατί οι λιγότερες θερμίδες καταστρέφουν το μεταβολισμό μας.
  • Όταν ελαττώνουμε τις θερμίδες μας, ελαττώνεται και ο μεταβολισμός. Αν μειώσουμε τις θερμίδες 30% ο μεταβολισμός θα μειωθεί με τον ίδιο ρυθμό. Αυτό μπορεί να το καταλάβει κάποιος επειδή θα νιώθει πολύ συχνά ότι κρυώνει, γιατί θα πέφτει η θερμοκρασία του σώματος του.
  • Είναι βασικός κανόνας ότι όταν τρώμε πιο λίγο, καίμε πιο λίγο και έτσι σταματάει η καύση λίπους και η απώλεια βάρους.

Το πρόβλημα είναι σχετικά απλό. Όπως είπαμε όταν τρώμε ύπαρχουν δύο μεταβολικές διαδικασίες. Η πρώτη είναι να κάψουμε την ενέργεια που μόλις φάγαμε και η δεύτερη είναι να την αποθηκεύσουμε. Αν φάμε λιγότερο θα περίμενε κανείς ότι θα καίμε την ίδια ενέργεια και θα χρησιμοποιούμε την αποθηκεύμενη, και έτσι θα χάναμε κιλά. Αυτή είναι η γνωστή θεωρία που λέγεται θερμίδες-μέσα, θερμίδες-έξω (calories-in calories-out). Δυστυχώς το σώμα δεν λειτουργεί έτσι. Λόγω ενός μεγάλου αριθμού εμπλεκόμενων ορμονών, αν μειώσουμε τις θερμίδες και τρώμε 14 ώρες την ήμερα αυτό που μειώνεται είναι ο μεταβολισμός μας και όχι το αποθηκεύμενο λίπος.

man wearing black cap with eyes closed under cloudy sky

Πώς βοηθάει η διαλειμματική;

Η διαλειμματική αντιμετωπίζει ακριβώς το θέμα μείωσης του μεταβολισμού όταν το σώμα τον ρίχνει γιατί δεν έχει πρόσβαση σε ενέργεια όταν  

  • βρισκόμαστε σε δίαιτες χαμηλών θερμίδων αλλά και 
  • όταν το σώμα μας δεν έχει πρόσβαση(!!) σε αυτά που τρώμε λόγω μεταβολικού συνδρόμου.

Όταν δεν τρώμε, και αφού το σώμα μας έχει συνηθίσει, ενεργοποιούμε τις διαδικασίες για να έχουμε πρόσβαση σε μια δεξαμενή με “άπειρη” ενέργεια, το ίδιο μας το λίπος! Έτσι λοιπόν ακόμα και όταν δεν τρώμε ο μεταβολισμός μας μένει σταθερός και μπορούμε να χάνουμε κιλά χωρίς να κολλάμε ή να φοβόμαστε ότι θα ξαναπάρουμε τα κιλά.

Όλα αυτά δεν πρέπει να μας παραξενεύουν γιατί πολύ απλά είναι μέρος της φυσιολογίας μας και το πώς έχουμε σχεδιαστεί να λειτουργούμε εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Τι άλλο θα κερδίσετε όταν κάνετε διαλειμματική;

  • Χρόνο. Η διαλειμματική θα σας ελευθερώσει τα χέρια. Πόσο κουραστικό πρέπει να είναι να πρέπει να μαγειρεύεις 5 φορές την ημέρα, από το πρωί ως το βράδυ. Λιγότερα ψώνια, λιγότερο μαγείρεμα!
  • Είναι οικονομική. Η διαλειμματική είναι η πιο εύκολη και φτηνή λύση για την υγεία σας. Και είναι ανέξοδη.
  • Είναι τρόπος ζωής. Η διαλειμματική είναι ένας τρόπος ζωής και μπορεί να ενταχτεί σε οποιοδήποτε τρόπο διατροφής.

 

Σύνοψη

  • Η διαλειμματική είναι ένας τρόπος ζωής που είναι αναπόσπαστο μέρος της φυσιολογίας μας και γι’αυτό κρατάει το μεταβολισμό μας υγιή, επιτρέποντας το σώμα μας να μπορεί να κάψει το ίδιο του το λίπος για ενέργεια.

Επόμενα βήματα

Δεν ξεκινάμε με αυστηρά πρωτόκολλα, αλλά ακολουθώντας μερικές κατευθυντήριες γραμμές.

  • Αποφύγετε σνακς. Αυτό θα βοηθήσει στην προσαρμογή σας.
  • Μην παίρνετε καθόλου θερμίδες κατά τη διάρκεια της νηστείας. Επιτρέπεται μαύρος καφές, τσάι, νερό, αλάτι. Άσχετα με τη διάρκεια της νηστείας είναι καλύτερα να κρατάμε αυτούς τους απλούς κανόνες για να συνηθίσουμε πιο γρήγορα.

Συνοπτικά

  • Αν θέλουμε να έχουμε έναν υγιή μεταβολισμό πρέπει να αποφεύγουμε δίαιτες χαμηλές σε θερμίδες. 
  • Απέχοντας από το φαγητό για κάποιες ώρες θέλουμε να ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό της καύσης λίπους για δημιουργία ενέργειας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να χάσουμε σωστά τα παραπανίσια κιλά.
  • Δοκίμασε το!

Περισσότερες πληροφορίες

Similar Posts