Είναι ο καφές ελιξίριο ζωής;

image_print

Καφές για καλή ζωή!

Ποιό είναι άραγε το ποτό που χρησιμοποιείται περισσότερο σε όλο τον κόσμο εκτός από το νερό; σωστά είναι ο καφές!

Εκτός από την ωραία γεύση που μας προσφέρει, έχει επίσης και πολλά οφέλη ειδικά στην πνευματική απόδοση μας.

Η κατανάλωση καφέ είναι ίσως ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους να ενισχύσουμε τη δύναμη του εγκεφάλου μας. Πώς όμως γίνεται αυτό; Η καφεΐνη ταξιδεύει στον εγκέφαλο μας και περιορίζει έναν νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται Αδενοσίνη. Ως αποτέλεσμα, η νορεπινεφρίνη και η ντοπαμίνη, ορμόνες οι οποίες μας κρατούν ενεργοποιημένους, αυξάνονται.

Οι κόκκοι καφέ έχουν πολλά αντιοξειδωτικά και περιέχουν επίσης πολύ μαγνήσιο.

Πότε είναι καλύτερα να πίνουμε καφέ;

Η κατανάλωση καφέ αμέσως μετά το ξύπνημα το πρωί, είναι συνήθως το μόνο πράγμα που δίνει ώθηση στους ανθρώπους να ξεκινήσουν την ημέρα τους. Είναι ίσως το πρώτο πράγμα που σκέφονται μόλις ανοίξουν τα μάτια τους, σηκώνονται από το κρεβάτι και πρέπει να πάρουν αμέσως ποσότητα καφέ. Αλλά αυτό δείχνει και τα πρώτα σημάδια εξάρτησης και υπερβολικής κατανάλωσης, πολύ περισσότερο δε επειδή το πρωί δεν είναι η ιδανική στιγμή για κατανάλωση καφεΐνης. Ο καφές δρα ως διεγερτικό για το σώμα και ενεργοποιεί κάποιες φυσιολογικές διαδικασίες. Η βιολογία μας όμως είναι ήδη συνδεδεμένη με τις πλανητικές κινήσεις και τους κιρκαδικούς ρυθμούς μας. Πώς;

Τις πρωινές ώρες, μεταξύ 8 – 9 π.μ., τα επίπεδα κορτιζόλης μας είναι στο αποκορύφωμα τους. Η κορτιζόλη αυξάνεται το πρωί, και συγχρόνως αυξάνει την εστίαση μας, ώστε να είμαστε ήδη πλήρως σε εγρήγορση όταν ξυπνάμε. Έτσι, αν πίνουμε ταυτόχρονα καφέ, σπαταλάμε τα πιθανά οφέλη της καφεΐνης και αποσυντονίζουμε τον κιρκάδιο ρυθμό μας.

Η καλύτερη στιγμή για να πίνουμε τον πρωινό μας καφέ είναι 2 ώρες περίπου μετά το ξύπνημα μας!

 
The best time to drink coffee is a couple of hours after you wake-up.

Καφές και ύπνος

Η κατανάλωση καφέ τη λάθος στιγμή μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους και να σας αποτρέψει από το να κοιμηθείτε καλά το βράδυ, και αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που ξυπνάτε κουρασμένοι. Ο καφές παραμένει στο σύστημα μας για περίπου 6-8 ώρες και η καλύτερη στιγμή για να πάτε για ύπνο είναι περίπου 9-11 μ.μ. θα πρέπει δηλαδή να αποφύγετε την κατανάλωση καφέ μετά τις 2 μ.μ.

Ο λόγος που μερικοί άνθρωποι μπορούν να πίνουν καφέ ακόμα και λίγες ώρες πριν πάνε για ύπνο και εξακολουθούν να κοιμούνται μια χαρά, είναι ότι ο μεταβολισμός διαφέρει μεταξύ των ατόμων και ο καθένας μας έχει το δικό του μοναδικό τύπο.

 • Υπάρχουν άνθρωποι που οξειδώνουν τα τρόφιμα πολύ γρήγορα και τα μετατρέπουν σε ενέργεια αμέσως. Αυτοί πρέπει να επικεντρωθούν στην κατανάλωση γευμάτων με περισσότερο λίπος και πρωτεΐνες που θα τους κρατήσουν χορτάτους. Με τον ίδιο τρόπο, θα απορροφήσουν επίσης την καφεΐνη πολύ πιο γρήγορα και θα περάσει από το σύστημά τους σχεδόν σε μια στιγμή.
 • Αντίθετα, οι άνθρωποι που οξειδώνουν σε αργό ρυθμό χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μετατρέψουν τα τρόφιμα σε ενέργεια. Εξαιτίας αυτού, χρειάζονται περισσότερους υδατάνθρακες, παρά πρωτεΐνες και λίπος.
 

Πόση ποσότητα καφέ μπορούμε να πίνουμε

Η κατανάλωση καφεΐνης σε μικρές αλλά συχνές ποσότητες έχει πολλά πλεονεκτήματα. Η προτεινόμενη ποσότητα για καλή πνευματική λειτουργία μπορεί να είναι μεταξύ 20-200 mg.

Για να αποφύγετε τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες, χρησιμοποιήστε φιλτραρισμένο καφέ ή εσπρέσσο. Επίσης όσο πιο ψημένοι είναι οι κόκκοι καφέ τόσο λιγότερη καφεΐνη έχουν μέσα τους, λόγω της διαδικασίας ψησίματος.

 

Τα οφέλη της καφεΐνης

 • Αρχικά, ο καφές ωφελεί πολύ στην ενίσχυση της διάθεσης μας, οπότε ακόμα και αν δεν τον προτιμάτε αξίζει να το δοκιμάσετε.
 • Αυξάνει το πεδίο της συγκέντρωσης, μας κάνει πιο γρήγορους στην εργασία μας και μπορεί ακόμη να ωφελήσει τα επίπεδα της μνήμης μας.
 • Χρησιμοποιήστε καφεΐνη για να κάνετε γρήγορα επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες που απαιτούν μικροδιαχείριση και δεν είναι πολύ απαιτητικές. Με αυτόν τον τρόπο θα σπαταλάτε λιγότερο χρόνο για μικρά πράγματα και μπορείτε να αφιερώσετε περισσότερο χώρο για να εστιάσετε σε αυτά που είναι πιο σημαντικά.
 • Μόλις πιείτε την πρώτη γουλιά της ημέρας, μπορείτε αμέσως να αισθανθείτε μια ενεργειακή έξαρση λόγω της απελευθέρωσης αδρεναλίνης και ντοπαμίνης. 
 • Ταυτόχρονα, ο καφές θα εξακολουθεί να αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό σας και να συμβάλλει στη αύξηση της φυσικής σας απόδοσης
 • Η καφεΐνη έχει θετικό αντίκτυπο στη μυϊκή συστολή και κόπωση, γεγονός που την καθιστά ένα εξαιρετικό εργαλείο για την προπόνηση. Όταν πρόκειται για την φυσική απόδοση μας, τότε η κατανάλωση μεγαλύτερης δόσης καφεΐνης 15-30 λεπτά πριν απο τη προπόνηση θα αποφέρει μερικά εξαιρετικά αποτελέσματα. Η καφεΐνη μέσα σε κάποιο ενεργειακό ποτό κατά τη διάρκεια της προπόνησης είναι επίσης δυνατή. Ακόμα περισσότερο, η καφεΐνη μετά την προπόνηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στον ανεφοδιασμό των μυών και στην αύξηση της καύσης λίπους.
 • Η κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί επίσης με τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, υποδηλώνοντας ότι ο καφές μπορεί να δράσει προστατευτικά μέσω της μείωσης της ηπατικής ίνωσης που προκαλείται από την ινσουλίνη.

Ο διάσημος Γάλλος φιλόσοφος του Διαφωτισμού, Βολτέρος, θεωρούταν ότι κατανάλωνε περίπου 40-50 φλιτζάνια καφέ την ημέρα για να ολοκληρώσει τα γραπτά του.

Η εξάρτηση από την καφεΐνη

Όσο μεγάλα και σημαντικά κι αν είναι τα οφέλη της καφεΐνης, δεν πρέπει να υπερβάλλουμε στην κατανάλωση της με κανένα τρόπο. Η καθημερινή κατανάλωση θα αυξήσει την ανοχή του σώματός μας σε αυτήν, γεγονός που τελικά θα οδηγήσει τους υποδοχείς στον εγκέφαλό μας να εμφανίσουν ανθεκτικότητα και να μην διεγείρονται πλέον στον παρουσία της. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, θα σταματήσουν να λειτουργούν και χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη ποσότητα καφεΐνης για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

Από ένα σημείο και μετά, οι άνθρωποι εθίζονται στον καφέ. Απλά αναπτύσσουν αντίσταση απέναντι στην καφεΐνη και δεν αισθάνονται καν ότι την έχουν καταναλώσει. 

Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει συνήθως να κάνετε κύκλους στη χρήση της καφεΐνης, δηλαδή να απέχετε για κάποια χρονικά διαστήματα από την κατανάλωση της. Προσπαθήστε να δώσετε στο σώμα σας μια ανάσα έτσι ώστε να παραμείνει ευαίσθητο στη παρουσία της. Εξετάστε επίσης το ενδεχόμενο του ντεκαφεϊνέ καφέ που έχει ίδια γεύση και σχεδόν όλα τα οφέλη.

Συνδυάζοντας τον καφέ

Οι επιπτώσεις της καφεΐνης θα εξαρτηθούν επίσης από το τι άλλο υπάρχει στον οργανισμό σας εκείνη τη στιγμή. Ο μεταβολικός σας τύπος θα επηρεάσει δηλαδή το ρυθμό απορρόφησης, αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά θα συμβάλλουν σε αυτό.

Εάν είστε γρήγοροι στην οξείδωση, η προσθήκη ζάχαρης θα επιταχύνει την πτώση της ενέργειας σας. Μπορεί να πάρετε μια άμεση ώθηση ενέργειας, αλλά αυτό το σύντομο υψηλό θα ακολουθηθεί από ένα απότομο χαμηλό. Για να μην γίνει αυτό, μπορείτε να προσθέσετε κάτι λιπαρό μέσα στον καφέ. Μια εξαιρετική επιλογή είναι να φτιάξετε έναν bulletproof καφέ. 

Προσθέτοντας MCT Oil και αγνό βούτυρο στον καφέ και αναμιγνύοντας τα σε ένα μίξερ προσφέρει πολλά οφέλη. Προσφέρει ενέργεια που διαρκεί πολύ, σας κρατά πλήρεις για πολλές ώρες χωρίς να πεινάτε και επίσης έχει μοναδική γεύση! 

Συμπεράσματα και προτάσεις

 • Μην πίνετε καφέ πρώτο πράγμα το πρωί. Δεν το χρειάζεστε και ούτε χρειάζεστε τη ζάχαρη ή την κρέμα μέσα σε αυτόν.
 • Μην πίνετε μεγάλες δόσεις καφεΐνης μετά τις 2 μ.μ.
 • Χρησιμοποιήστε την καφεΐνη ως μέσο αύξησης της ταχύτητας με την οποία ολοκληρώνετε επαναλαμβανόμενες και μονότονες εργασίες.
 • Χρησιμοποιήστε καφεΐνη πριν γυμναστήτε για να σας δώσει περισσότερη ενέργεια.
 • Κάνετε κύκλους στην κατανάλωση καφεΐνης και καφέ ντεκαφεϊνέ για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση.

Επιπρόσθετη βιβλιογραφία

Similar Posts