|

Γιατί να κάνεις κετογονική?

image_print

Γιατί να κάνεις κετογονική;

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί να κάνουν κετογονική; Θεωρείται ένας καινούργιος τρόπος διατροφής αλλά παράλληλα υπάρχουν πολλές αναφορές που ακόμα κατατάσσουν την κετογονική πολύ χαμηλά μεταξύ των άλλων τρόπων διατροφής.
 
Οι περισσότεροι που έχουν ακούσει για την κετογονική την έχουν συνδέσει με την απώλεια βάρους, αλλά στην πραγματικότητα η απώλεια είναι απλώς αποτέλεσμα μιας σειράς άλλων ωφελημάτων που έχουν σχέση με την φυσιολογία μας.

Η αρχή της κετογονικής

Όμως η κετογονική δεν είναι μια καινούργια δίαιτα. Η κετογονική είναι γνωστή από τις αρχές του 20ου αιώνα (1920) όταν άρχισε να χρησιμοποιείται σαν τρόπος θεραπείας της επιληψίας. Έχει παρατηρηθεί ότι η κετογονική δίαιτα συνήθως μειώνει τον αριθμό των κρίσεων κατά 50 τοις εκατό ή περισσότερο!

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, δίκτυα νευρώνων πυροδοτούν ενώ δεν πρέπει. Η κετογονική δίαιτα μειώνει την ποσότητα της γλυκόζης στον εγκέφαλο και ενισχύει τη σύνθεση του GABA, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να εμφανιστεί σπασμός. Η δίαιτα μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο. Οι φλεγμονές λόγω λοιμώξεων όπως η μηνιγγίτιδα, η εγκεφαλίτιδα ή οι αυτοάνοσες διαταραχές μπορεί να πυροδοτήσουν επιληπτικές κρίσεις.

Πολύ απλά τα κετόνια είναι μια αντι-φλεγμονώδης μορφή ενέργειας η οποία είναι προτιμητέα από τον εγκέφαλο και όχι μόνο.

Γιατί όμως; Ας πάμε λίγο πίσω στον χρόνο. Οι πρόγονοι μας είχανε για εκατομμύρια χρόνια μια κετογονική τύπου διατροφή και τρόπο ζωής. 

 
 • Πρώτα-πρώτα ήταν συνηθισμένο να υπάρχουν περίοδοι που δεν τρώγανε και έτσι στηριζόντουσαν στο ίδιο τους το λίπος για ένεργεια. Αυτό σήμαινε ότι το σώμα λειτουργούσε κυρίως με κετόνια και λιγότερο με γλυκόζη.
 • Όταν υπήρχε διαθέσιμο φαγητό, και ανάλογα με την εποχή, αυτό θα ήταν κυρίως ζωικής προέλευσης και βολβοί (κόνδυλοι). Δηλαδή τροφές πολύ χαμηλές σε υδατάνθρακες. Τα απολιθώματα του πρώτου ανθρώπινου προγόνου μας στην Αφρική, περιγράφουν τους πρώτους ανθρώπους ως σαρκοφάγα πλάσματα.

Μια δίαιτα με επίκεντρο το ζωικό λίπος ήταν ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη του μεγάλου εγκεφάλου των ανθρώπων. Έτσι, πριν από περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια εξελίχτηκαν οι τεχνικές κυνηγιού που επέτρεπαν να τρώμε ζωικό λίπος, πρωτεΐνες, όργανα και μυελό με πολλές θερμίδες, αντί μιας διατροφής με φυτικά συστατικά, χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά.

Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους είναι αποτέλεσμα του μεγάλου μεγέθους του ανθρώπινου εγκεφάλου, ο οποίος απαιτεί ένα τεράστιο 20 τοις εκατό της ενέργειας μας όταν ξεκουράζεται. Ενώ ο εγκέφαλος ενός πιθήκου απαιτεί μόνο 8 τοις εκατό. Το βασικό στοιχείο είναι ότι το ανθρώπινο σώμα και ο εγκέφαλος έχουν εξελιχθεί ώστε να εξαρτώνται και να λειτουργούν βέλτιστα από μια δίαιτα με τρόφιμα πλούσια σε ενέργεια. Δεν υπάρχει τίποτα που να περιέχει περισσότερη ενέργεια από το λιπαρό κρέας. 

Σύνοψη

 • Η κετογονική είναι μια διατροφή θεραπευτική για την επιληψία εδώ και 100 χρόνια.
 • Μια διατροφή σαν την κετογονική, υψηλή σε ενέργεια, επέτρεψε στους προγόνους μας να εξελιχθούν και να μεγαλώσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Πιο πρόσφατα

Ακόμα και αν δεν πάμε τόσο πίσω στον χρόνο, πιο πρόσφατα, όταν είχε αναπτυχθεί η γεωργία δεν υπήρχαν τροφές ψηλές σε υδατάνθρακες γιατί πολύ απλά δεν υπήρχαν επεξεργασμένα προϊόντα .

Eίναι γεγονός ότι το 72% αυτών που καταναλώνουμε σήμερα δεν υπήρχε στη διατροφή των προγόνων μας. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τα επεξεργασμένα τρόφιμα όσο και τα διάφορα «φυσικά» μας τρόφιμα. Η διατροφή, για την οποία εξελίχθηκαν να τρώνε οι άνθρωποι, φαίνεται ριζικά διαφορετική από αυτή που «υποτίθεται» τρώμε σήμερα.

Στη σύγχρονη κοινωνία η πλειονότητα των ανθρώπων τρώει 5-6 φορές την ημέρα για να αντέξουν. Αυτό είναι αποτέλεσμα ενός μεταβολισμού που λειτουργεί αποκλειστικά με υδατάνθρακες χαμηλής ποιότητας. Ενός μεταβολισμού μακρία από την φυσιολογία που μας οδηγεί να τρώμε παραπάνω από όσο χρειαζόμαστε, να βάζουμε κιλά και να μην έχουμε καθόλου ενέργεια.

Μεταβολική ευελιξία

Φυσικά υπήρχαν περίοδοι μέσα στον χρόνο που οι άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε τροφές υψηλές σε υδατάνθρακα. Κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο υπήρχαν αρκετά φρούτα που ήταν σίγουρα κομμάτι της διατροφής τους. 

Και αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό!

Η φυσιολογία μας είναι τέτοια ώστε να μπορούμε να μεταβολίσουμε αποτελεσματικά και λιπαρές τροφές και υδατάνθρακες. 

Ο στόχος της κετογονικής δεν είναι να είμαστε αποκλειστικά σε κέτοση για πάντα. Αντίθετα αν καταλάβουμε τη φυσιολογία μας, και την ιστορία μας, θα δούμε πως θέλουμε να είμαστε μεταβολικά ευέλικτοι. Να κάνουμε διαλειμματική νηστεία, ενώ όταν τρώμε να είμαστε κυρίως με κετογονική διατροφή, με περιόδους που θα τρώμε υδατάνθρακες, κυρίως φρούτα, εποχιακά, τοπικά και χωρίς επεξεργασία.

Αλλά για να φτάσουμε να κάνουμε μια τέτοια διατροφή και να είμαστε γεμάτοι ενέργεια πρέπει να απεξαρτηθούμε από την ζάχαρη και να δώσουμε στο σώμα μας τη δυνατότητα να μπορεί να λειτουργήσει με τη χρήση του λίπους ως μορφή ενέργειας. Αυτή είναι η πραγματική μεταβολική ευελιξία που μας βοηθάει να είμαστε υγιείς, στο ιδανικό μας βάρος και μακριά από αρρώστειες και φλεγμονές.

Με αυτό τον τρόπο

 • Θα έχουμε φυσιολογικά επίπεδα ινσουλίνης.
 • Δεν θα υπερφορτώνουμε το συκώτι μας με ζάχαρη (γλυκόζη).
 • Θα τρώμε φαγητά που μας χορταίνουν.
 • Θα τρώμε φαγητά που έχουν υψηλή διατροφική αξία.
 • Θα έχουμε ισορροπημένες ορμόνες και δεν θα πεινάμε όλη την ώρα. 

Τα αποτελέσμα όλων των παραπάνω θα είναι η απώλεια του περιττού βάρους. 

Φυσικά αυτή η διαδικασία παίρνει καιρό για να γίνει κόμματι της ζωής μας. Έχω δουλέψει με ανθρώπους που τους πήρε άκομα και ένα χρόνο να είναι πραγματικά ανεξάρτητοι από το ναρκωτικό που λέγεται ζάχαρη, και ακόμα παραπάνω να φτάσουν το ιδανικό τους βάρος. 

Αλλά η επιβράβευση είναι μοναδική. Ενέργεια όλη την μέρα! Αυτό είναι το πιο σημαντικό κριτήριο της μεταβολικής ευελεξίας και ο λόγος για να ξεκινήσεις τη κετογονική!

 • Η κετογονική είναι μια διατροφή που θα βοηθήσει να αποκτήσουμε μεταβολική ευελιξία.
 • Ακολοθουθώντας την κετογονική θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά το λίπος αλλά και τους υδατάνθρακες για ενέργεια.

Συνοπτικά

 • Η κετογονική είναι μια υγιεινή διατροφή, μέρος της φυσιολογίας μας πάνω στην οποία στηρίχτηκε η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
 • Όμως ο σκοπός είναι η μεταβολική ευελιξία. Να μπορούμε να χρησιμοποιούμε σωστά λίπος και υδατάνθρακες για να έχουμε υψηλά επίπεδα ενέργειας κάθε μέρα. Κάτι που οι περισσότεροι δεν έχουν νιώσει ποτέ!

Περισσότερες πληροφορίες

Similar Posts