|

Αντίσταση στην ινσουλίνη και η σχέση της με τον μεταβολισμό

image_print

Αντίσταση στην ινσουλίνη

Υπάρχει η πεποίθηση ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στο κόσμο είναι ανθεκτικό, δηλαδή εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, χωρίς καν να το γνωρίζουν. Και δυστυχώς η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι πιθανώς και ο βασικός λόγος πολλών θανατηφόρων παθήσεων. Η έγκαιρη κατανόηση των επιδράσεων της ινσουλίνης στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ύψιστης σημασίας προκειμένουν οι άνθρωποι να καταλάβουν πόσο αρνητικά επιδρούν πάνω τους οι τυπικές δίαιτες, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα. 

 

Μεταβολισμός και ινσουλίνη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια μεταβολική ασθένεια και η εμφάνιση της σημαίνει ότι ο μεταβολισμός δεν είναι αποτελεσματικός και ενδεχομένως είναι “σπασμένος”. Τι είναι όμως ο μεταβολισμός και πώς αλληλεπιδρά με την ινσουλίνη;

Μεταβολισμός είναι η διαδικασία (α) διάσπασης των τροφίμων (αλλά όχι μόνο) για την απόκτηση ενέργειας και (β) η χρήση αυτών των ενώσεων για την ανακατασκευή ιστών και κυττάρων. Λέγοντας ότι ο μεταβολισμός είναι σπασμένος αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα δεν έχουν τα σωστά δομικά στοιχεία για να δημιουργήσουν ενέργεια, να ξαναχτίσουν και να θεραπεύσουν. Αυτό είναι ουσιαστικά ό,τι χρειαζόμαστε για να ευδοκιμήσουμε και να είμαστε υγιείς!

Η ινσουλίνη βρίσκεται στο επίκεντρο της ρύθμισης του μεταβολισμού και των πάντων γύρω από αυτό. Όπως όλες οι ορμόνες, η ινσουλίνη μπορεί να θεωρηθεί ως ο αγγελιοφόρος. Μέσω της ροής του αίματος, η ινσουλίνη είναι ο αγγελιοφόρος που επικοινωνεί με τα κύτταρα.

Σκεφτείτε την ινσουλίνη σαν το κλειδί για κάθε κύτταρο. Σηματοδοτεί στα κύτταρα ότι υπάρχουν θρεπτικά συστατικά και ενέργεια που επιπλέουν στο αίμα και θα πρέπει να ανοίξουν την πόρτα και να τα συλλέξουν. Όταν τρώτε υδατάνθρακες (και σε μια μικρότερη ποσότητα πρωτεΐνη) τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται και το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη για να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.  

Σύνοψη

  • Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που δρα ως το κλειδί για κάθε κύτταρο και μετακινεί τη γλυκόζη (από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες) στα κύτταρα.
  • Η ινσουλίνη ελέγχει τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα και προσπαθεί να τα κρατήσει σταθερά.

Πώς "σπάει" ο μεταβολισμός

Όπως συμβαίνει με τα πάντα στη ζωή, η ισορροπία είναι πολύ σημαντική. Και το σώμα μας πάντα προσπαθεί να κρατήσει ισορροπία. 

Το σώμα μας προσπαθεί πάντα να διατηρεί σταθερά τα σάκχαρα του αίματος καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ενέργεια, την συγκέντρωση και μακροπρόθεσμα για την αποφυγή εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών προσβολών και πολλών άλλων παθήσεων. 

Ωστόσο, όταν τρώτε υπερβολική ποσότητα υδατανθράκων, ειδικά ραφιναρισμένη ζάχαρη, ή / και τρώτε 5-6 φορές την ημέρα, στέλνετε συνεχώς σήματα στο σώμα ότι υπάρχει ενέργεια. Και το σώμα πρέπει να το αντιμετωπίσει. Κάθε φορά που τρώτε πρέπει να αυξήσετε την ινσουλίνη για να διανείμετε αυτό που τρώτε. Το πρόβλημα ξεκινά όταν τα κύτταρα σας κουραστούν από αυτή τη συνεχή ζήτηση. Δείτε τι θα συμβεί στη συνέχεια!

  1. Τα κύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τόση ενέργεια, οπότε την απορρίπτουν. Η επιπλέον ενέργεια αποθηκεύεται όμως στα λιποκύτταρα (λιπώδης ιστός) και έτσι αυξάνεται το σωματικό βάρος. Ο μεταβολισμός σας πλέον έχει “σπάσει”. 
  2. Το πάγκρεας επιμένει ότι τα κύτταρα πρέπει να πάρουν την ενέργεια και για αυτό διατηρεί το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σταθερό, ώστε να εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη. Τώρα έχετε υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα σας.
  3. Με την πάροδο του χρόνου, τα κύτταρα σας θα εμφανίζουν όλο και μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα ακόμα υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. 
  4. Τελικά, το πάγκρεας σας αρχίζει να καταστρέφεται, οδηγώντας σε μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης. Σε αυτό το σημείο πλέον γίνεστε διαβητικός (Τύπος 2).
  

Σύνοψη

  • Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στους μυς, το λίπος και το ήπαρ δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη και δεν μπορούν να πάρουν γλυκόζη από το αίμα. Ως αποτέλεσμα, το πάγκρεας παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να βοηθήσει τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα.⠀
  •  Η αντίσταση στην ινσουλίνη (IR) είναι ένα πρόβλημα υπερβολικής ενέργειας που μακροπρόθεσμα οδηγεί σε ανισορροπίες και διαβήτη.

Επιπτώσεις και συμπτώματα

Η αντίσταση στην ινσουλίνη σχετίζεται με παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, υπεργλυκαιμία, PCOS, μεταβολικό σύνδρομο και λιπώδη ηπατική νόσο για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Οι κύριοι λόγοι είναι

  • Κάθε κύτταρο χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει και αν εμφανίζει αντίσταση στην ινσουλίνη, τότε στερεί τον εαυτό του από αυτά. Αυτή είναι η αρχική επίπτωση όταν ένα μη σωστά λειτουργικό σώμα.
  • Αύξηση της φλεγμονής : Τα λιποκύτταρα εμφανίζουν επίσης αντίσταση στην ινσουλίνη όταν δεν μπορούν πλέον να αναπτυχθούν και αρχίζουν να ρίχνουν λίπος πίσω στη ροή του αίματος και απελευθερώνουν κυτοκίνες που είναι φλεγμονώδεις.

Τα διάφορα στάδια της αντίστασης στην ινσουλίνη θα εκδηλωθούν επίσης με διάφορα συμπτώματα όπως τα παρακάτω

  1. Στην αρχή θα έχετε λιγούρες. Όταν η ινσουλίνη δεν μπορεί να φέρει γλυκόζη στα κύτταρα, τα κύτταρα λιμοκτονούν. Τα πεινασμένα κύτταρα θα ποθούν ζάχαρη και υδατάνθρακες, καθώς είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας του σώματος σας (σε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες). 
  2. Αύξηση βάρους. Η ινσουλίνη προάγει την αποθήκευση λίπους, οπότε όσο περισσότερη ινσουλίνη υπάρχει τόσο μεγαλύτερη η αποθήκευση λίπους. Παράλληλα, θα είναι αδύνατο να χάσετε βάρος.
  3. Αργός μεταβολισμός. Η αντίσταση στην ινσουλίνη δημιουργεί αδυναμία του σώματος να μετατρέψει σωστά τα τρόφιμα που τρώτε σε ενέργεια για να τροφοδοτήσει τα κύτταρα σας.
  4. Διαταραχές της διάθεσης όπως άγχος, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη και αϋπνία. ⠀
  5. Ασυντόνιστο προφίλ λιπιδίων. Η ινσουλίνη μειώνει την HDL και αυξάνει τα τριγλυκερίδια. Τα χαμηλά HDL και τα υψηλά τριγλυκερίδια αποτελούν την πρώτη ένδειξη. 
  6. Ορμονικά προβλήματα. Η ινσουλίνη προκαλεί ορμονικά προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε στειρότητα, ακμή, μειωμένη τεστοστερόνη. ⠀
  7. Και στο τέλος θα υπάρχει πρόωρη γήρανση και θάνατος. Υψηλή αντίσταση στην ινσουλίνη σημαίνει υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, και αυτό προδιαθέτει για διαβήτη, καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και πολλές δυσλειτουργίες που επιταχύνουν τη γήρανση.
 

Τι μπορείτε να κάνετε

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ουσιαστικά ένα σύμπτωμα του τρόπου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Πολύ φαγητό και πολύ λιγότερη κίνηση. Αλλά αυτό μπορεί να διορθωθεί και έχει αποδειχτεί και εφαρμοστεί ευρέως. 

Αρχικά πρέπει να ελέγξτε αν είστε ανθεκτικοί στην ινσουλίνη και να δημιουργήστε μια βάση αναφοράς συγκεκριμένα για το σώμα σας. Αυτές είναι οι συστάσεις μου, αλλά συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

  1. Η ινσουλίνη νηστείας πρέπει να είναι περίπου 5mIU/L.
  2. Μετά από 2 ώρες εξέτασης της ανοχής σε γλυκόζη, το σάκχαρο στο αίμα σας πρέπει να είναι κάτω από 120 mg/dL. Αυτή η δοκιμή μπορεί να γίνει στο σπίτι.
  3. Η αναλογία HLD προς Τριγλυκερίδια πρέπει να είναι >1.
  4. Το HOMA-IR πρέπει να είναι κάτω από 2,6.
  5. BMI να είναι μέσα στα όρια για το φύλο και την ηλικία σας.
 

Εάν κάποιο από τα παραπάνω δεν είναι σωστό, τότε έχετε κάποιο είδος αντίστασης στην ινσουλίνη. Τι μπορείτε να κάνετε τότε; Για να δούμε.

  1. Ξεκινήστε έναν κετογονικό τρόπο ζωής με χαμηλούς υδατάνθρακες. Μειώστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως λευκή ζάχαρη, μπισκότα, κέικ, λευκά ψωμιά και οτιδήποτε δεν είναι ολόκληρο φαγητό. Καταναλώστε πολλά λαχανικά.
  2. Εάν είστε ανθεκτικοί στην ινσουλίνη, το σώμα σας δεν θα είναι σε θέση να χειριστεί ποσότητες υδατανθράκων, οπότε στην αρχή θα πρέπει να μειώσετε επίσης τα φρούτα (γλυκά και μη γλυκά). Μπορείτε να τα ξαναεισάγεται στη διατροφή σας αργότερα όμως! 
  3. Μειώστε όλα τα φυτικά έλαια. Το θέμα εδώ είναι αρκετά περίπλοκο, αλλά τα επεξεργασμένα έλαια (λινολεϊκό οξύ) συμβάλλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη, και στέλνουν λάθος σήματα στα λιποκύτταρά μας. 
  4. Ξεκινήστε διαλειμματική νηστεία. Ο περιορισμός του παραθύρου φαγητού σας (π.χ. σε ένα παράθυρο 10 ωρών) είναι κάτι αρκετά εύκολο και έχει μεγάλα οφέλη για να δώσει στο σώμα σας το χρόνο να ξεκουραστεί. 
  5. Αρχίστε να κινείστε. Μετακίνηση ή άσκηση σε καθημερινή βάση. Βρείτε κάτι που σας ταιριάζει και μείνετε σ’ αυτό. Το περπάτημα, το κολύμπι, η zumba είναι όλες εξαιρετικές επιλογές και θα δώσουν τα σωστά σήματα στα κύτταρα σας. Προσωπικά προτιμώ την προπόνηση αντίστασης, την προπόνηση δύναμης και τη γιόγκα, καθώς μια υγιής μυϊκή μάζα βοηθά στο να είμαστε ευαίσθητοι στην ινσουλίνη.
  6. Ύπνος. Να κοιμάστε 7-9 ώρες τη νύχτα. Ο ύπνος καλής ποιότητας είναι απαραίτητος για τη διατήρηση των ορμονών που προκαλούν πείνας υπό έλεγχο και συνεπώς της ινσουλίνης.
  7. Άγχος. Η μείωση του στρες είναι απαραίτητη. Ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, ενισχύουν την όρεξη και προκαλούν αύξηση βάρους, δηλαδή όλα αυτά που ενισχύουν αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η πρόληψη εμφάνισης της αντίστασης στην ινσουλίνη μπορεί να είναι ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους για να ζήσετε μια μακροχρόνια και υγιέστερη ζωή.⠀⠀

Βασικά συμπεράσματα

  • Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια πάθηση του μεταβολισμού λόγω υπερβολικής ποσότητας ινσουλίνης που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων, υπερκατανάλωση τροφής ή πολύ συχνή κατανάλωση.
  • Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ο λόγος πίσω από την αύξηση βάρους, της λιγούρας για φαγητό, των προβλημάτων στη διάθεση και ψυχολογία, και πολλών άλλων.
  • Η έναρξη της κετογονικής και της διαλειμματικής νηστείας θα βοηθήσει πολύ, αλλά θα πρέπει να δείτε υπό μια ολιστική γωνία τη ποιότητα της ζωή σας. Δώστε προτεραιότητα στο σώμα σας και την ευημερία του.
 

Επιπλέον βιβλιογραφία

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *